אמינות התכנים ברשת – מידע למשתמשים

לאחרונה, וביתר שאת, לאחר מסע הבחירות האחרון בארה"ב והאשמות שהוטחו כלפי חברות טכנולוגיות על פרסומים מזויפים/שקריים  שהתפרסמו בפלטפורמות שלהן, מסתמנת מגמה מצד מנועי החיפוש/ספקי המידע לספק מידע למשתמשים על  אמינות התכנים ומידע איכותי ברשת.

להלן מספר צעדים בכיוון:

  • גוגל ותגית הFact check

התכנים  כולל המידע החדשותי והעובדתי ברשת רבים ולא תמיד מהימנים, ולמשתמשים קשה לעתים להבחין בין אמת למידע שקרי מזויף –  fake news פייק ניוז.    ב- 7 באפריל 2017  גוגל הודיעה שתווית/תגית  חדשה בשם  "Fact check", שנוסתה מאז אוקטובר 2016  במספר  ארצות ,  תופיע מעתה מתחת לתוצאות מסוימות בתוצאות החיפוש במנוע החיפוש של גוגל ובגוגל חדשות ,בכל הארצות ובכול השפות. מטרתה של התגית לזהות תוצאות עם מידע חדשותי שנבדק על ידי  אתרי חדשות בעלי סמכות וגופים ייעודיים ידועים לבדיקת טענות שקריות ואגדות אורבניות, כגון: Snopes, PolitFact.  בפעם הראשונה כאשר מבצעים חיפוש שמניב תוצאות מהימנות שנבדקו עובדתית , זה יוצג בצורה ברורה בתוצאות החיפוש. בסניפט של תוצאת החיפוש יוצג מידע  על הטענה, מי טען אותה ותוצאות הבדיקה של הגוף הבודק -האם המידע אמיתי או מזויף ושקרי.

FACT

חשוב לציין, שהבדיקה היא לא של גוגל ושגוגל רק מציגה את תוצאות הבדיקה של הגופים הבודקים לידיעתו ולשיפוטו של המשתמש. גוגל מדגישה שמאמץ זה לא היה מתאפשר ללא שיתוף הפעולה מהגופים השונים בקהילה הבודקת שמספרם מגיע ל- 115  ארגונים.

הדפים הנכללים במסגרת זו חייבים לכלול בקידוד את התגית claimreview  או להשתמש ב-  Share the Facts widget. רק מפרסמים שיימצאו על ידי האלגוריתם של גוגל  כבעלי מידע מהימן ואמין ושיעמדו בסטנדרטים ובתנאי המדיניות הנדרשים, קידודם יכובד ויהיו ראויים להיכלל במסגרת זו.

  • Wikitribune והמלחמה בחדשות שקריות  -"news by the people and for the people.”

wikitribune

ב- 24  באפריל 2017  מייסד ויקיפדיה  Jimmy Wales   הצהיר על הכוונה להשיק את Wikitribune  – אתר חדשות עצמאי, לא מסונף  לויקיפדיה או לקרן ויקימדיה,  בתקווה ומתוך מטרה  להילחם בחדשות השקריות  תוך עבודה משותפת של עתונאים ומתנדבים. האתר יהיה בתחילה באנגלית ובשלב מאוחר יותר גם בשפות אחרות. המטרה להתחיל ביישומו מוקדם ככול  האפשר.

האתר הושק בקמפיין של מימון המונים במטרה לממן את עבודת העיתונאים המקצועיים במיזם. המטרה לגייס עשרה עיתונאים מקצועיים שיכתבו, והרעיון הוא שעיתונאים מקצועיים יקבלו שכר  על עבודתם במסגרת הפרויקט, ומתנדבים מהציבור ידאגו לנכונות, שקיפות ונראות העובדות, יוכלו ליטול חלק  בעריכה, בבדיקת העובדות, בהגהה ואפילו בכתיבה. כך למשל ראיון יכול להתפרסם כסיפור עתונאי אבל אפשר לפרסם את התעתיק ואפילו אודיו כך שהציבור יוכל לבדוק זאת לעומת הסיפור  העיתונאי ולבדוק האם הציטוט נכון, את הנימה בה נאמרו הדברים -בצחוק או ברצינות, ולהבהיר זאת לציבור.

התקווה היא שמודל כלכלי היברידי כזה יהיה מוצלח יותר מ-Wikinews  שמושתת על מודל של מתנדבים בלבד .

לראיון מקיף עם מייסד ויקיפדיה על הנושא

  • מאבק בחדשות המזויפות – גופים נוספים – תמיכה בעיתונות חוקרת


facebooksמערך הכלים למאבק בחדשות המזויפות של פייסבוק
מאפשר לגולשים לסמן קישורים הנראים להם חשודים, ואלו נבחנים בסיוע אתרי בדיקת עובדות דוגמת Snopes, PolitFact

פייסבוק מגבשת תוכנית למלחמה בפייק ניוז. הרשת החברתית הודיעה כי מחקה כ-30 אלף חשבונות החשודים בהפצת חדשות מזויפות, וכי היא מתכננת להמשיך ולהדק את הפיקוח על הפצת התכנים.

 

Pierre Omidyar מייסד ויו"ר  Ebay   יתרום 100 מיליון דולר למלחמה בפייק ניוז.ebay copy

בין הגופים שייהנו מהתמיכה יהיו "ההתאחדות הבינלאומית של עיתונאים חוקרים" (ICIJ), והארגון האמריקאי למלחמה באנטישמיות "הליגה נגד השמצה" (ADL).

פייסבוק, מוזילה, קרן פורד, וחברות טכנולוגיה נוספות משקיעות 14 מיליון דולר ביוזמה שנועדה להשיב את האמון והיושרה לעיתונות ברחבי MUZILASהעולם (News Integrity Initiative).

לכתבה בנושא

 

  • הצהרה על ניגוד אינטרסים במאגר הרפואי Pubmed

הרבה מחקרים מצאו, שמחקרים ממומנים על ידי גופים תעשיתיים פעמים רבות כוללים תוצאות שתומכות באינטרסים של המממנים, ולכן כבר ב- 30 במרץ 2016 נשמעה דרישה מאנשי מדע לכלול בתקצירים במאגר המידע הרפואי Pubmed  מידע על קונפליקט אינטרסים. מידע על הגופים המממנים, ההשתייכות המוסדית של המחברים וכו'. מידע שיהיה בר חיפוש.

מאפיין זה נוסף לאחרונה. הודעה על כך התפרסמה בגיליון מרץ 2017 של הספרייה הלאומית בארה"בNLM

מידע חשוב זה אמור לשמש גם עיתונאים כאשר הם כותבים מידע חדשותי על תרופות, מחלות וכו' כדי לידע את הציבור יותר בדבר האוביקטיביות/אמינות המחקר

המידע   בר חיפוש. להלן הוראות החיפוש על פי שדה זה:

statement

נקווה שצעדים אלו יתרמו  לאמינות המידע החדשותי ברשת ולאמון הציבור בו.

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה כללי. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s