מסלול היהלום וספריות – ספריות אקדמיות נכנסות למרחב הפרסום בגישה פתוחה

opendiamondההוצאה לאור האקדמית משתנה, וספריות האוניברסיטאות הולכות ונרקמות באופן מהותי יותר במרקם הנוף החדש. ספריות אוניברסיטאות משיקות כעת יוזמות פרסום ואירוח תוכן משלהן, בדרך כלל עם דגש בלעדי על גישה פתוחה. מסלול פרסום בגישה פתוחה,  על ידי הספריות, שאולי לא מוכר כול כך, הוא מסלול היהלום

כידוע, קיימים היום כמה מודלים של תנועת הגישה הפתוחה. הידועים  ביותר הם מסלול הזהב של כתבי עת בגישה פתוחה  והמסלול הירוק  של מאגרים מוסדיים ונושאיים בגישה פתוחה. מסלול פחות מוכר הוא מסלול היהלום או מסלול הפלטינה.

מסלול זה   הוא למעשה  מסלול הזהב שאינו תומך ב-APC   כלומר, אינו כולל דרישה מהמחברים או גופים המייצגים אותם לשלם עבור פרסום המאמר שלהם.

 כתבה שהתפרסמה ב- 2 בספטמבר 2022  מתארת  שירות כזה באוניברסיטת אדינבורו – Edinburgh Diamond – שירות ספרייה באוניברסיטה  שמספק פתרונות פרסום  במסלול היהלום  לאקדמאים, לצוות ולסטודנטים . שירות זה מבטיח שלא יהיו עמלות הגשה, דמי פרסום או דמי גישה. העלויות נספגות לרוב על ידי הספרייה. ספריות נוטות להגדיר את השירותים שלהן כשירותים של "שירותי אירוח", ולא של "מוציאים לאור", שכן התפקיד הוא בדרך כלל לתמוך בתפוקות ומיזמים בפרסום, ולא לתפקד כעורכי תוכן.

Edinburgh Diamond הוא שירות חינמי המספק פלטפורמת הוצאה לאור ותמיכה לאקדמאים, צוות וסטודנטים המעוניינים לפרסם ספרים וכתבי עת בגישה פתוחה במסלול היהלום  השירות כולל גישה והדרכה על מערכת ניהול זרימת העבודה (כדי לסייע בניהול הגשות, ביקורת עמיתים ופרסום); תמיכה טכנית; רישום ISSN, ISBN ו-DOI , הנחיות לשיטות עבודה מומלצות, כולל ייעוץ בנושא אתיקה של פרסום; ניהול אינדקס; ודיווח שנתי על הורדות מאמרים, וציטוט. השירות אינו מציע כעת שירותי עריכה וכתיבה, הצפייה היא  שהעורכים ינהלו  את התכנים שלהם.

המשימה היא ל"הציל"   מחקרים של  המוסד שעלולים לא להתפרסם מסיבות שונות כגון מחקרים בתחומי נישה שעשויים להיחשב כבלתי רווחיים מבחינה מסחרית עי ידי מולים מסוימים או מחקרים שמובלים על ידי סטודנטים.

תרומתן העצומה של ספריות בהפיכת תפוקות מחקר לזמינות באמצעות מאגרים מוסדיים ידועה ואינה חדשה ומודל זה של "אירוח יהלום" בגישה פתוחה היא דרך נוספת עבור ספריות להציע מודל פרסום חלופי למי שמחפש זאת.

לכתבה

שלושת מסלולי הפרסום בגישה פתוחה – ההבדלים ביניהם

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה גישה פתוחה, מוסדות מחקר, מעולם הספריות. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s