Wikidata היא מאגר ידע חופשי ופתוח שניתן לקריאה ועריכה על ידי אדם ומכונה כאחד. Wikidata משמשת כאחסון מרכזי לנתונים המובנים של הפרויקטים של וויקימדיה, כולל Wikipedia Wikivoyage, Wiktionary, Wikisource, ועוד . כמו כן Wikidata מספקת תמיכה גם לאתרים ושירותים רבים אחרים מעבר לפרויקטים של ויקימדיה. התוכן של Wikidata זמין בגישה פתוחה , מיוצא באמצעות פורמטים סטנדרטיים, וניתן לקשר אותו לערכות נתונים פתוחות אחרות ברשת הנתונים המקושרים..בשל תכונות אלה Wikidata צוברת פופולריות בספריות כפלטפורמה גלובלית פתוחה ושיתופית לשיתוף והחלפת מידע על.
דוח מחקר בנושא שימוש ב- Wikidata בספריות התפרסם בראשית מרץ 2021. המחקר בדק כיצד ומדוע נעשה שימוש ב- Wikidata בספריות וכן מהם היתרונות והאתגרים שצצו כתוצאה מהניסוי המוקדם של Wikidata בעשור הראשון לקיומה. המחקר התבסס על סקירה שיטתית של פרסומים בספרנות ומדע המידע -LIS.
מטרת הסקירה השיטתית הייתה לאסוף תובנות לגבי האימוץ והניסויים המוקדמים של Wikidata בספריות. לשם כך, חמש שאלות מחקר בסיסיות תוכננו לכסות את היקף הסקירה השיטתית הזו.
- האופן בו Wikidata מתוארת בספרות LIS (ספרנות ומדעי המידע)
- היישומים הנוכחיים של Wikidata בספריות -מהי מטרתם.
- אילו מניעים מנחים את השימוש ב- Wikidata בספריות? מה הם היבטי המוטיבציה העומדים מאחורי הניסוי הנוכחי
- מהם היתרונות הפוטנציאליים של אימוץ Wikidata בספריות?
- מהם האתגרים הנפוצים הקשורים ל- Wikidata בספריות?
הסקירה העלתה כי Wikidata בספריות מתוארת בדרך כלל כמאגר ידע פתוח וניתן לשימוש חוזר של נתונים מובנים המסוגלים לקשר בין מידע-על מקומי לרשת של מידע-על גלובלי. ספריות החלו להתנסות ב- Wikidata כדי לשפר את טווח ההגעה והגישה הגלובלית של האוספים והחוקרים הייחודיים והבולטים שלהן. אך בעוד ש Wikidata טומנת בחובה פוטנציאל גדול, שילוב בר קיימא שלה בפעולות הספרייה עדיין נותר אתגר.