פרויקט ענן המדע הפתוח באירופה (The European Open Science Cloud -EOSC ) שם לו למטרה לחבר מאגרי נתונים רלוונטיים למחקר ברחבי אירופה, ובהמשך, ברחבי העולם ובכך ליצור למעשה רשת עולמית לנתוני מחקר.. כל אחד מהם יצטרך להתבסס על עקרונות הנתונים FAIR של איתור, נגישות, יכולת פעולה הדדית ושימוש חוזר.
הרעיון של ענן מדע פתוח ברחבי אירופה צף לראשונה בשנת 2015. מאז עבר הרעיון שינויים גדולים. הענן הושק רשמית בשנת 2018 ועד היום מימנה הנציבות כ -50 פרויקטים נפרדים ליצירת 'רשת עולמית לנתוני מחקר' . אך למרות שהושק טכנית לפני שלוש שנים, ענן זה פועל למעשה רק על הנייר.
האמצעי ליצירה של רשת עולמית כזו יהיה שותפות מתוכנתת משותפת בין הנציבות האירופית ל EOSC שמאגדת ארגונים המספקים מחקר, מממני מחקר, נותני שירותים וארגונים אחרים יחד עם בעלי עניין רבים אחרים באירופה, ואכן החל מיוני, ענן המדע הפתוח האירופי EOSC נכנס לשלב חדש השנה עם שותפות ששואפת לייעל את המערכת הזו כדי להפוך אותה לענן מדע פתוח באמת.
השותפות נועדה, לשרת עד 2030 שני מיליון חוקרים. הנציבות תשקיע 490 מיליון יורו לקראת המאמץ בשבע השנים הבאות. סביר להניח כי מימון גדול פי עשרה יגיע ממקומות אחרים.
לדברי אחראים התפתחויות אלה הם חלק מתהליך, שכן ענן המדע הפתוח הוא תהליך מתמשך. אין תאריך מוגדר בו הוא יפעל באופן רשמי או ישרת מספר מסוים של חוקרים. זה דומה יותר לרשת העולמית, רשת משאבים שמתפתחת כל הזמן. אין תאריך ספציפי. והוא הדין עבור הענן הפתוח. .
עוד מדברי אחראים הענן לא ישמש אך ורק את אירופה, אלא שואף לחבר נתוני מחקר ברחבי העולם לאחר הקמת המבנה האירופי. שנית, זה לא יושתת על נתונים פתוחים, מכיוון שחלק מהנתונים לא יכולים להיות פתוחים. זה יצטרך להיות FAIR. שלישית, זה לא יהיה מוגבל למדע; זה ייתן גישה סוגי מידע שונים. רביעית, לא מדובר בענן שמאחסן מידע בכמה מרכזי נתונים גדולים אלא ברשת שמחברת מאגרים ומתקני אחסון נתונים ברחבי העולם.
יוזמות דומות צצות ברחבי העולם באוסטרליה, קנדה וארה"ב. לדברי אחראים "אין תועלת ב EOSC אם הוא אינו מעורב ברשת ברחבי העולם. אך הן ברמת האיחוד האירופי והן ברמה העולמית, הצלחתם של פרויקטים כאלה מותנית ברצון החוקרים לשתף את נתוניהם, לטפח תרבות מדעית פתוחה ולאמץ את עקרונות ה- FAIR.
כיום, רוב החוקרים מהססים לשתף את הנתונים שלהם ללא תגמול ולעתים קרובות מפרשים לא נכון את המשמעות של FAIR .. זה יכול להשתנות אבל זה יכול להיות גם אחד החלקים הקשים ביותר בפאזל.
ובינתיים, חוקרים יכולים ליהנות משירותי פורטל EOSC שהוא ערוץ הגישה האוניברסלי לשירותים ולמשאבים של ענן המדע הפתוח שכבר מכסה מגוון רחב של תחומים כולל רפואה ובריאות, מדעי הטבע, פיזיקה, מדעי כדור הארץ, אומנויות, מדעי הרוח, חקלאות והנדסה.