בשנים האחרונות התגברות המגמה של פרסום מאמרים בכתבי עת בגישה פתוחה הביאה ללא מעט כתבי עת לעבור ממודל המנויים בתשלום למודל הפרסום בגישה פתוחה. רבים מכתבי העת לא שינו את שמם בעקבות המעבר ובכתבי עת אלה עוסק המחקר.
דו"ח מחקר ביבליומטרי שהתפרסם ב- 30 במרץ 2021 בדק את השפעת המעבר למודל הגישה הפתוחה על כתבי העת מבחינת כמות הפרסומים, האימפקט פקטור ומספר הציטוטים.
נבדקו שתי קבוצות של כתבי עת שעברו לגישה פתוחה בשנים 2001 -2013 האחת מתוך המדריך לכתבי עת בגישה פתוחה – DOAJ (234 כתבי עת) והשנייה מתוך המדריך לגישה פתוחה OAD (87 כתבי עת ) בהשוואה עם שתי קבוצות ביקורת של כתבי עת דומים בתשלום.
נבדקו שינויים במספר המאמרים שפורסמו לאורך זמן ושני מדדים להערכה מדעית – האחד ברמת כתב האחת – אימפקט פקטור – ממוצע מנורמל, והשני ברמת המאמר – ממוצע הציטוטים היחסי.
התוצאות מראות כי בסך הכול כתבי העת שעברו למודל OA הגדילו את תפוקת הפרסום שלהם בהשוואה לכתבי עת שנותרו סגורים.
האימפקט פקטור – ממוצע מנורמל, וממוצע הציטוטים היחסי עלה אף הוא בדרך כלל בעקבות המעבר למודל הגישה הפתוחה בקצב גדול יותר מזה שנצפה בקבוצות הביקורת.
עם זאת, נראה כי השינויים משתנים בתחומי המחקר השונים. אך בסך הכול, תוצאות אלו מצביעות על כך שמעבר כתב עת למודל פרסום בגישה פתוחה יכול להביא לשינויים חיוביים בכתב העת.