מדריך איגוד הספריות האמריקאי בנושא  אוריינות מדיה בספרייה

דמיינו שאתם עובדים בדלפק היעץ בספרייה ומשתמש מגיע עם שאלה כשהוא מצטט "עובדה"  לא נכונה  או מזכיר מאמר שאתם כספרנים יודעים שהוא  אינו מהימן?

כיצד לסייע ולפתח כישורי חשיבה ביקורתיים שחשובים יותר מתמיד בעידן שבו מסתמכים יותר ויותר על מדיה דיגיטלית למידע ולתקשורת.

​איגוד הספריות האמריקאי ALA    פרסם בנובמבר 2020  מדריך לאוריינות מדיה כדי לסייע בכך  לעוסקים במלאכה. המדריך מציע  משאבים ורעיונות לתכנון תוכניות ופעילויות ללימוד מיומנויות אוריינות מדיה וגם כיצד לשלב מיומנויות אלו בתוכניות שכבר קיימות בספרייה .

במדריך קייימת אבחנה בין שלושת המונחים: אוריינות מידע, אוריינות מדיה ואוריינות חדשות.

אוריינות מידע היא היכולת לממש מתי יש צורך במידע , היכולת לאתר, לנתח ולהשתמש ביעילות במידע הדרוש ,לדעת כיצד למצוא את המידע הדרוש לכל משימה או החלטה העומדות בפנינו, ויכולת לחשוב בצורה ביקורתית על סוגי מידע שונים ולנתח האם זה המידע הנכון למטרה המיועדת

לעומת זאת הדגש באוריינות מדיה הוא על המיומנות לשימוש באמצעי התקשורת השונים. באוריינות מדיה על פי ההגדרה של האגודה הלאומית לחינוך לאוריינות מדיה (NAMLE )

מדובר על יכולת לגשת, להשתמש, לנתח  וליצור באמצעי התקשורת על ערוציה השונים תוך שימוש בחשיבה ביקורתית . על פי ההגדרה במדריך:

  • the ability to access, analyze, create and act using all forms of communication
  • the ability to access, share and create media across multiple formats and platforms while utilizing critical thinking skills to evaluate the purpose and potential impact of the material
  • understanding how various groups are represented in the media, including whose stories are highlighted and whose are marginalized
  • understanding media ownership structures and its impact on what we see

הטענה היא כי מבוגר בעל אוריינות תקשורת צריך להיות מסוגל לגשת, לשתף וליצור מדיה בפלטפורמות ובפורמטים מרובים [עיתונות, בידור (סרטים, מוזיקה, טלוויזיה), פרסום, קידום ותעמולה] תוך שימוש בכישורי חשיבה ביקורתיים להערכת המטרה וההשפעה הפוטנציאלית של החומר. בכך אוריינות מדיה  מעצימה אנשים להיות הוגים ויוצרים ביקורתיים, מתקשרים יעילים ואזרחים פעילים.

אוריינות חדשות היא חלק מאוריינות מדיה – היכולת לשפוט את מהימנותם ואמינותם של דיווחי חדשות והמדריך עוסק גם בה.

המדריך מתמקד ב- 5 נושאים רחבים וחשובים באוריינות מדיה כיום:

  • ארכיטקטורה של האינטרנט – חושפת כיצד הסביבה הדיגיטלית מתפקדת ומשפיעה על המשתמשים. הבנת הארכיטקטורה של האינטרנט היא הצעד הראשון לקראת קבלת החלטות מושכלת בנוגע לפעולה במרחב הדיגיטלי
  • אזרחות – כדי להיות אזרחים בעלי ידע טוב ופעיל, צריכים להבין כיצד התקשורת משפיעה על הבנתנו וההשתתפות במערכת הפוליטית שלנו.
  • ההיבט הכלכלי של עולם המדיה – הבנה של נוף התקשורת – כדי להבין איך התקשורת משפיעה עלינו כיחידים עלינו להבין את נוף התקשורת והמניעים של הפרטים והישויות שבנו אותו ומרוויחים ממנו.
  • מידע מוטעה ודיסאינפורמציה- מידע מוטעה/ כוזב MISINFORMATION- הוא יצירה והפצה של מידע כוזב או לא מדויק ללא זדון. דיסאינפורמציה הוא יצירה והפצה של מידע כוזב בכוונה להטעות. הזיהוי של מידע כזה   מסייע להיות משתמשים נבונים יותר.
  • יצירת מדיה- העצמת מבוגרים ליצור מדיה באחריות יכולה לפתוח מסלולים לקריירה, קידום, תחביבים ומעורבות אזרחית. יצירת מדיה קלה מתמיד, הודות לעלייה הדרמטית בפלטפורמות חדשות ובכלים חינמיים. חשוב ביצירת מדיה לא לשכוח  אתיקה ואחריות חברתית.

.בכל אחד מנושאים אלה  המדריך מציג:  רעיונות שעל  צוות הספרייה והמשתמשים לדעת, תוכניות מתחילות שניתן ליישם באופן אישי או וירטואלי,  מידע נוסף על משאבים שמאפשרים להעמיק ולחקור את הנושאים מזוויות שונות,  וטיפים מקצועיים ממומחים מנוסים בחינוך לאוריינות תקשורת למבוגרים.

למדריך

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה כללי. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

2 תגובות על מדריך איגוד הספריות האמריקאי בנושא  אוריינות מדיה בספרייה

  1. יפעת לוי הגיב:

    תודה רבה על המידע.
    אני קוראת ומאוד אוהבת את המאמרים המתומצתים שלך.

    לצערי, הקישור למדריך לא עובד לי…

    אהבתי

  2. information-world הגיב:

    שלום יפעת
    שמחה שאת קוראת את הבלוג ותודה על ההערה. אצלי הקישור למדריך כפי שמופיע בפוסט עובד. זהו קובץ pdf . נסי שוב בכתובת

    יש ללחוץ כדי לגשת אל %21%20Media-Lit_Prac-Guide_FINALWEB_112020_0.pdf

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s