דוח מחקר של OCLC בנושא מצב הגישה הפתוחה ותכנים פתוחים בספריות ברחבי העולם התפרסם ביולי 2020.
המחקר נערך בסוף 2018, השתתפו בו ספריות מסוגים שונים – לאומיות, ציבוריות, מיוחדות ואקדמיות מ-82 מדינות ברחבי העולם . מספר המשיבים היה 705 , רובם מספריות אקדמיות וספריות מחקר.
מממצאי המחקר – 97% מהמשיבים בספריות אקדמיות וספריות מחקר מעורבים בפעילויות שקשורות לגישה פתוחה ורובם מתככנים פעילויות חדשות. צפוי גידול של 10-18 אחוזים בפעילויות מסוג זה.
הפעילויות העיקריו ת בספריות אקדמיות ומחקר בתחום הן :
- ניהול המאגרים המוסדיים שלהן עם תכנים פתוחים
- דיגיטציה והפיכת האוספים שלהן למקוונים ברשות הרבים
- ניהול הספרייה הדיגיטלית שלהן עם אוספים פתוחים
פעילויות אחרות בתחום התוכן הפתוח פחות בשלות, עדיפות רבה ניתנת לשירותי נתונים וזהו תחום שכנראה יתפוס תאוצה בעתיד.
הממצאים מצביעים על הבדלים בתחומי הפעילות השונים בין מדינות שונות. כך למשל נושא המאגרים המוסדיים חזק יותר באוסטרליה ובאירופה מאשר בצפון אמריקה.
בדרך כלל ספריות אינן מבחינות בתהליך התקצוב והתכנון שלהן בין תוכן פתוח ותוכן בתשלום וההשתתפות בסקר הגבירה אצלן את המודעות בתחום זה ..
עוד עולה ממצאי הסקר, שספריות רואות ב- OCLC תומך ובעל תפקיד עתידי בתמיכה בפעילויות התוכן הפתוח בספריות , ומבחינת OCLC תוצאות הסקר תומכות במאמציו הנוכחיים בתמיכה ובהשקעה בחיזוק תשתית התוכן הפתוח בספריות .
מן הראוי לציין, שנתוני המחקר נאספו בסוף 2018 ומשקפות תמונת מצב של התקופה שלפני הקורונה. בתקופה זו של מגיפת הקורונה אנו עדים ליוזמות חסרות תקדים להנגיש ספרות מדעית, ממצאים ומאגרי נתונים שקשורים לנגיף בגישה פתוחה כדי להאיץ את המחקר ופרקטיקות יעילות לטיפול. זה מהווה זריקת ענק למגמה לפתוח את נתוני המחקר ומידע מדעי. מעניין יהיה לראות את ההשפעות המתמשכות של התפתחויות אלה על תכנים פתוחים בספריות.