כתבי העת הטורפים מה הם ? הסכמה רחבה לגבי ההגדרה תסייע בהתמודדות עם הבעיה

​כתבי העת הטורפים פועלים על פי המודל של הגישה הפתוחה,אלא שלא כמו"לים ידועים ,חשובים ומכובדים שמאמצים את מודל הגישה הפתוחה כמו  PLOS   , BioMed CentraleLIFE, שמקפידים על בקרת עמיתים ואמינות מדעית,  כתבי העת הטורפים הם כתבי עת לא אמינים או בעלי אמינות נמוכה, נוטים לפרסם, תמורת תשלום,  כול מה שמוגש אליהם גם ללא בקרת עמיתים או לאחר בקרה מינימלית.

הכול מסכימים שכתבי העת  הטורפים זורעים בלבול וכרוכים בבזבוז משאבים. כדי להתמודד עם הבעיה דרושה הסכמה רחבה לגבי ההגדרה  מה הם כתבי העת הטורפים. כתבה שהתפרסמה ב-11 בדצמבר 2019 בכתה העת nature מתארת מאמצים בכיוון.

לצורך הסכמה רחבה לגבי ההגדרה  התכנסו בחודש אפריל 2019 באוטווה שבקנדה 43  נציגים של חוקרים, גופי מימון, עושי מדיניות , מוסדות אקדמיים, וספריות מ-10 מדינות . הדיון התמקד  במדעי הביורפואה  אך ההמלצות שהתקבלו ניתנים ליישום בכול התחומים.

ההגדרה שעליה הוסכם היא:

: “Predatory journals and publishers are entities that prioritize self-interest at the expense of scholarship and are characterized by false or misleading information, deviation from best editorial and publication practices, a lack of transparency, and/or the use of aggressive and indiscriminate solicitation practices.”

ההנחה היא שהסכמה רחבה בדבר הגדרת הבעיה תסייע להתמודד עימה.  הכתבה  כוללת הבהרות של כול אחד ממרכיבי הגדרה זו, ומונה צעדים נוספים שדרושים להתמודד עם הבעיה.

אחד הצעדים הראשונים הוא הקמתו של הפורטל  https://osf.io/8xvpm  שמציג את ההגדרה ומקורות מידע נוספים, הצעדים הבאים  יכללו שיתוף פעולה עם גופי מימון, מוסדות  ושאר בעלי ענין לצורך פיתוח מקורות להערכת איכות כתב העת, והשגת מימון לפיתוח כלי דיגיטלי להשגת מטרות אלו .

מידע נוסף בכתבה.

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה כללי, כתבי עת. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s