מהפכת מנועי החיפוש – ציוני דרך

את מה שעובר על מנועי חיפוש  אפשר להגדיר כמהפכה שקטה. בכתבה מעניינת של הטכנולוג Danny Sullivan    הוא מתאר את תרומתם של מנועי חיפוש לחברה ומציין  שינויים עיקריים שחלו במנועי חיפוש במהלך 20 השנים האחרונות  בהם סיקר  את הנושא. הכתבה כוללת   קישורים  לראיונות , קטעי וידאו וכו'  מהעבר לביסוס  הדברים.

10 ציוני דרך עיקריים על פיו הם:

    • מהפכת החיפוש – לפני עידן מנועי החיפוש האנשים שאלו אנשים אחרים – מורה, איש מקצוע , ספרן , חברים וכו'  כדי לקבל מענה לשאלות.  היום החברים הטובים    ביותר שלנו לצורך כך   הם מנועי החיפוש.
    • google copyמהפכת גוגל – גוגל לא המציא את מנוע החיפוש, מנועי החיפוש היו קיימים לפניו- הפופולריים ביניהם open text , Infoseek, WebCrawler, Lycos,, Yahoo, Altavisa, Excite  אבל    גוגל שיפר את מנוע החיפוש . הוא הוכיח שעל ידי ניתוח הקישורים לדפי ווב  אפשר לקבל תוצאות רלוונטיות וכוללות  יותר. גוגל שגשג גם בזכות  אימוץ הרעיון של תוצאות  ממומנות. היום גוגל , הוא מנוע החיפוש הפופולרי ביותר ברוב הארצות להוציא את סין ורוסיה.
    • גוגל כיעד תוכן. בשנים הראשונות מטרתו של גוגל הייתה להפנות  משתמשים לאתרים אחרים במהירות האפשרית, בניגוד לרעיון של הפורטלים  שניסו לשמור/לספק  את כול המידע אצלם.  על פי גוגל הצגת התכנים העצמיים, כפי שנעשה בפורטלים, עומד בסתירה לתפקיד העיקרי של מנוע חיפוש – הפנית האנשים למידע הטוב ביותר.  כדברי אחד ממייסדיו   PAGE.:

"Most portals show their own content above content elsewhere on the web. We feel that’s a conflict of interest, analogous to taking money for search results. Their search engine doesn’t necessarily provide the best results; it provides the portal’s results. Google conscientiously tries to stay away from that. We want to get you out of Google and to the right place as fast as possible. It’s a very different model."

במשך הזמן קונפליקטים כאלה התגלו גם בגוגל – ברורה למשל, העדפתו של גוגל בתוצאות   החיפוש את YouTube שלו, על פני שירותי וידאו אחרים,  ונראה שקונפליקטים מסוג זה  יהיו גם בעתיד.

  • smart copyמהפכת ה- "searchphone" ו- "always-on"

השימוש בסמרטפונים לחיפוש מידע גדל. אין צורך לחזור למשרד או למחשב  שולחני אחר כדי לחפש מידע. רוב החיפושים היום הם במובייל.

    • מותם של "עשרת הקישורים הכחולים" – אין ספק שמנוע החיפוש Ask Jeeves   היה בין הראשונים  שתרם לפופולריות של המונח  "עשרת הקישורים הכחולים",  בכך שהבטיח להציג מידע שימושי  יותר בדרך חדשה שונה מ"עשרת הקישורים הכחולים". ה"קישורים הכחולים" לא מתו. רוב מנועי החיפוש עדיין מציגים את התוצאות בדרך המסורתית, אבל הם גם מציגים מידע נוסף, תשובות ישירות ודרכים שונות נוספות לאינטראקציה עם תוצאות החיפוש.  אין ספק ,שבעתיד נראה תצוגה ויזואלית ואינטראקטיבית יותר.  בהקשר זה, החיפוש יהפוך גם יותר ויותר לחיפוש קולי  באמצעות מגוון כלים כגון amazon echo.  על פי  Comscore  עד שנת 2020  50%  מהחיפושים יהיו חיפושים קוליים.
    • robots2 copyסוכנים 2.0 : חיפוש בעל יכולת ניבוי/חיזוי  ורובוטים/תוכנות – לאחרונה חלו התפתחויות בתחום החיפוש בעל יכולת  ניבוי , כפי שבא לידי ביטוי ב-  Google Now, Cortana, Siri שמציעים מידע רלוונטי עוד לפני החיפוש.

בעוד שחיפוש בעל יכולת ניבוי הוא פסיבי, הרובוטים bots  פעילים, ולאחרונה זכו לתשומת לב כאשר מיקרוסופט ופייסבוק הציגו כלים שיכולים לסייע למפתחים ליצור רובוטים  שמסוגלים לבצע משימות שונות, כגון משלוח פרחים וכו'. כיום, רוב הרובוטים ייעודים למשימה מסוימת. בעתיד יש לצפות שתחום זה יתפתח לרובוטים על שיוכלו לבצע משימות שונות.

  • התפתחויות בתחום הלמידה החישובית  machine learning – מנועי חיפוש היום מושתתים בעיקרם על אלגוריתמים שנכתבו על ידי אדם, ועל סמך מאות קריטריונים  של אותם אלגוריתמים  נקבע  הדרוג של תוצאות החיפוש. לאחרונה, חלה התפתחות  בתחום הלמידה החישובית, בה יש  למנועי חיפוש יכולת למידה.  באוקטובר 2015 גוגל הודיעה על   – RankBrain –  מערכת של אינטליגנציה מלאכותית  שבה גוגל משתמשת לדרוג התוצאות במנוע החיפוש שלה, וש-RankBrain הוא   הגורם השלישי בחשיבותו בדרוג התוצאות . כיום הלמידה החישובית  שגוגל מבצע מתבססת בעיקרה על השוואה של חיפושים מסובכים לפשוטים יותר, באופן שמתאפשרת הצגת תוצאות זהות. בעתיד צפויות התפתחויות נוספות, בהן יכולת המכונות  ליצור את הכללים שלהן לניתוח.
    • society copyמנועי חיפוש ושינוי פני החברה – מי  שיער  שכאשר מנועי חיפוש הופיעו במחצית שנות ה- 90 הם יובילו להצהרה   “Right To Be Forgotten"  של בית הדין האירופי לצדק  20  שנה מאוחר יותר. הצהרה זו,  על פיה אפשר לבקש ממנועי חיפוש להסיר מהאינדקס שלהם  קישורים לאתרים פרטיים, גם אם הם קיימים ברשת, ממחישה  את חשיבותם של מנועי חיפוש בחברה. כשם שאנשים  מעוניינים להסיר אתרים, אחרים רוצים שהם יכללו באינדקס של מנועי החיפוש. מנועי חיפוש  קובעים במידה רבה את מידת התעבורה באתרים על כול ההשלכות שיש לכך על תחום העסקים.  השימוש וההשלכות של מנועי חיפוש ניכרת גם בתחומים אחרים – חינוך, פוליטיקה, חיפוש מידע רפואי, תעסוקה  ועוד..
    • החיפוש ומהפכת השיווק – מנועי החיפוש מאפשרים להגיע לקהלי יעד רחבים. הפרסומות המקוונות שהם מאפשרים תורמות רבות לכך.
    • התייחסות למדע החיפוש כדבר שמובן מאליו   מנועי החיפוש  הם בחינת הנס של המדע והטכנולוגיה, ולמרות זאת הם לא מוערכים דיים  ונלקחים כדבר מובן מאליו. כדאי לזכור כאשר מבצעים חיפוש מה עומד מאחורי זה – ביליוני דפים שמאונדקסים , מדורגים כדי לשרת את צורך המידע של המשתמש  בפחות משנייה.

לאור הדברים,   אכן אפשר להתייחס לשינויים במנועי חיפוש ברשת כאל מהפכה. מנועי החיפוש הראשונים  חלקם נעלם, חלקם עבר שינוי, טכנולוגיות החיפוש  התקדמו,  מהפכת החיפוש  התפתחה מתיבת החיפוש לשזורה היטב  בחיים של כולנו.  אפשר להבחין בכמה שלבים עיקריים : מתיבת חיפוש פשוטה לחיפוש במובייל, חיפוש קולי, פרסונליזציה וחיפוש חכם. והעתיד אף הוא טומן בחובו שינויים.

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה כללי, מנועי חיפוש. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s