מדענים רבים מקשיבים למוזיקה תוך ביצוע ניסויים, ניתוח נתונים ואפילו כתיבת כתבי יד. אבל האם מוזיקה למעשה משפרת את הפרודוקטיביות במקום העבודה?
כתבה מעניינת שהתפרסמה בגיליון nature מאפריל 2023 עוסקת בנושא. בכתבה חוקרים כולל מוזיקאים ומדעני מוח מתארים כיצד האזנה למוזיקה בעבודה משפיעה על הקוגניציה והתפיסה ויכולתה להשפיע לטובה או לרעה על הפרודוקטיביות ומשתפים את המנגינות ששומרים אותם ממוקדים.
מהכתבה עולה שההשפעות הן מורכבות – כל אחד שונה. כל שיר שונה. כל סביבה שונה האפקטים של המוזיקה משתנים בהתאם למקום, לשעה ביום, למצב הרוח, לאינטראקציות אחרונות ולגורמים רבים אחרים . האזנה למוזיקה משחררת נוירוכימיקלים שונים, ואלה תלויים בסוג המוסיקה – עצובה , מרגיעה וכו' וגם לאופן ההאזנה למוזיקה בצוותא , בנפרד וכו..
בין הדעות שנשמעו – האזנה למוזיקה יכולה לעזור למדענים בביצוע משימות פשוטות, כגון בהזנת נתונים, במצבים מסוימים היא הופכת את המאזין ליותר פרודוקטיבי, ולא זו בלבד אלא שהיא יכולה כדי להקל גם על חלק מהרגשות הלא נעימים בביצוע משימות שגרתיות אבל למשימות מורכבות שדורשות מידה רבה של מחשבה, כגון סיעור מוחות או כתיבת מאמרים, האזנה לכל סוג של מוזיקה – ללא קשר למילים, נפח או מורכבות – יכולה לפגוע בביצועים מכאן חשיבות היכולת לבחור לאיזו מוזיקה להקשיב, ומתי.
חשוב לציין שההיצע של יצירות המוזיקה היום מגוון ומאפשר את הבחירה. שירותי הסטרימינג היום כגון Spotify, apple music ואחרים מציעים מגוון אין סופי כמעט של יצירות .
למידע נוסף
תודה לך ד"ר יפה אהרוני על סקירה מעניינת !!
בהערכה,
עמי סלנט
המרחב המוסיקלי של עמי סלנט בפייסבוק
https://www.facebook.com/salantamimusic007
אהבתיאהבתי
עמי תודה ותודה על המרחב המוסיקלי שלך בפייסבוק מעניין מאוד
יפה אהרוני
אהבתיאהבתי