תופעת הדיגיטליזציה – היבטים אבולוציוניים – דוח מחקר

unvהדיגיטליזציה מוזכרת לעתים קרובות במדיניות הממשלה ובשיח האקדמי, היא ידועה בדרך כלל כשלב מתקדם משלב הדיגיטציה שהוא שלב  הממוקד במעבר מפורמטים אנלוגיים/פיזיקליים לפורמטים דיגיטליים לשלב  שבו  תהליכים עסקיים הופכים לתהליכים דיגיטליים וקשורה לעתים קרובות לציפיות לתקומה חברתית ולשינויים בקנה מידה גדול. עם זאת, תשומת לב מועטה ניתנה להיבטים אבולוציוניים של תופעת הדיגיטליזציה. דוח   מחקר  שהתפרסם בראשית אוגוסט 2022  בא לענות על חסר זה. הוא  עוסק בהיבטים אבולציוניים של תופעת הדיגיטליזציה ומתאר  את מסעו של המונח והתפתחותו כאובייקט אקדמי בשיח האקדמי לאורך שנים.

לצורך כך נעשה ניתוח ביבליומטרי של מאמרי מחקר שבהם דיגיטליזציה מוזכרת בתקופת הזמן 1920–2020. החיפוש אחר ספרות רלוונטית נערך במאגר המידע של Scopus הופקו מפות ביבליוגרפיות של מילות מפתח ורשתות ציטוט משותף של מקורות ובוצע  ניתוח אשכולות חזותי של מפות אלה בעזרת  תוכנות הביבליומטריות VOSviewer ו- ScientoPy..

שני מונחים שימשו בחיפוש בכותרים, תקצירים ומילות מפתח digitalization OR digitalisation  . החיפוש בוצע ב-1 באוגוסט 2021, ומחרוזת חיפוש זו הניבה 18,690 מסמכים שיוצאו לקבצי CSV באמצעות פונקציית הייצוא של Scopus.

מן הראוי לציין שלהתמקדות במילות מפתח יש מספר יתרונות. מילות מפתח מייצגות את מה שמחברי המאמרים  חושבים שחשוב במאמרים שלהם, ניתוח מילות המפתח מאפשר זיהוי של מגמות בנושאי מחקר בעבר ובהווה, כמו כן ניתוח ביבליומטרי של מילות מפתח יכול לענות על מספר שאלות רלוונטיות לגבי נושאי מחקר, ציטוטים והתפתחות לאורך זמן. באופן זה  בוצע ניתוח האבולוציה של מושג הדיגיטליזציה כאובייקט אקדמי.

טווחי הזמן שזוהו הם 1920–1980,  1981–1990; 1991–2000; 2001–2010; וכן, 2011–2020.

התגלה באופן מפתיע, בהתחשב בשיח על דיגיטליזציה בעשור האחרון,     שבתקופה  1920 – 1980    ששימוש עיקרי במונחים דיגיטליזציה ודיגיטליזציה בתקופה זו מורכב ממחקר רפואי שאינו קשור לשימוש בטכנולוגיה דיגיטלית.  "דיגיטליזציה" בספרות האקדמית מתקופה זו מוקדשת לצורות שונות של טיפולי לב בצמח  אצבעונית ארגמנית ששמה המדעי הוא Digitalis purpurea ,

בתקופה מאוחרת יותר הדיגיטליזציה עברה להקשר של המרת מידע מאנלוגי לדיגיטלי (בחלק מהמחקרים נעשה לצורך כך שימוש במונח דיגיטציה)   ובמהלך העשור האחרון הדיגיטליזציה קשורה לרעיונות של חברה שעברה טרנספורמציה דיגיטלית.

באופן זה על ידי שילוב  נתונים ביבליומטריים עם ניתוח גנאלוגי, זוהה  כיצד הדיגיטליזציה עברה מהקשרים ספציפיים (שימוש רפואי והמרת מידע) לשימוש כללי יותר לאחר תחילת המילניום.. באמצעות ממצאים אלה, מאמר זה תורם לספרות עדכנית על דיגיטליזציה עם ניתוח חדשני של התפתחות המונח.

לדוח המחקר

בהקשר זה מעניין לקרוא כתבה בעברית שהתפרסמה  באנשים ומחשבים ומעמידה על דיוקם את שלושת המונחים – דיגיטציה, דיגיטליזציה וטרנספורמציה דיגיטלית ומראה שאלה שלבים במסע הדיגיטלי המופלא של האנושות

 

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה דוחות מחקר, כללי. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s