Ithaka S+R הוא שירות יעץ ומחקר של ITHAKA – ארגון שלא למטרות רווח ששם לו למטרה לסייע לקהילה האקדמית לנצל את טכנולוגיות המידע הדיגיטליות המתפתחות לצורך שימור תכנים מדעיים ולקידום המחקר וההוראה.. סקר הסגל האקדמי נערך על ידי Ithaka באופן קבוע מאז שנת 2000 מדי 3 שנים. מטרתו של פרויקט זה לספק תמונה תקופתית על הניסיון המעשי והתפיסות של אנשי הסגל שקשורות לתקשורת המדעית ולשימוש במידע ולעמוד על שינויים והתפתחויות בתחום.
חשיבותו של הסקר רבה מאחר ולאופן השימוש של אנשי הסגל במידע והשקפתם לגבי התקשורת המדעית יש השלכות גם על הספריות, ההוצאה לאור המדעית, גופי מימון, האסטרטגיה הארגונית באוניברסיטאות והאקדמיה בכלל.
סקר 2015 נועד להמשיך לעקוב אחר מגמות בחינוך הגבוה שהתגלו בסקרים קודמים וגם להציב שאלות חדשות בנושאים בעלי חשיבות אסטרטגית עכשווית.
סקר זה נערך בסתיו 2015 ,בתאריכים 13 אוקטובר – 18 בדצמבר, בקרב מדגם רנדומלי של 145550 אנשי סגל במכללות ובאוניברסיטאות בארה"ב. מתוכם מספר הנחקרים שענו לסקר היה 9203 – שיעור היענות של 6.3%. כבשנים קודמות אוכלוסיית המחקר כללה אנשי סגל מתחום מדעי הרוח והמדעים. השנה בפעם הראשונה השתתפו בסקר גם אנשי סגל מרפואה .
דוח הסקר בן 82 עמודים התפרסם ב- 4 באפריל 2016
הנושאים העיקריים בהם התמקד הסקר הם:
- גילוי –משאבים/כלים בהם משתמשים אנשי הסגל לאיתור מידע לצרכי מחקר
- גישה – העדפות לגבי פורמטים של מקורות מידע, מודפס ואלקטרוני.
- מחקר – נושאים ופרקטיקה – מימון, שיטות מחקר, פלטפורמות מוערכות.
- הפצת המחקר – כיצד נבחרים הכלים/פלטפורמות להפצת המחקר.
- הוראה –אנשי הסגל לא רק כחוקרים אלא כמורים, השקפתם לגבי מיומנויות הסטודנטים בעידן הדיגיטלי ופיתוחן ועוד.
- תפקיד הספריות- התפתחות תפקידה של הספרייה מנקודת מבטם של אנשי הסגל, תפיסת ערכה של הספרייה והספרנים, האוספים והשירות.
ממצאים עיקריים:
- לאחר שבסקרים משנים קודמות נמצאה בברור העדפה של משאב אלקטרוני מחקרי/מאגר מידע כנקודת התחלה למחקר, השנה נמצאה העדפה זהה למשאב אלקטרוני מחקרי/מאגר מידע ולמנועי חיפוש כלליים. כמו כן גדלה חשיבותו של אתר הבית/קטלוג בתהליך המחקר.
- חל גידול בהכרה שיש בעיתיות במיומנויות המחקר של הסטודנטים, גדל העניין לתמוך בסטודנטים ובמיומנויות המחקר שלהם. כמו כן חל גידול בהכרה בחשיבות תפקידה של הספרייה בפיתוח אוריינות המידע של הסטודנטים
- אנשי סגל מעדיפים לסמוך על עצמם בניהול הנתונים והמידע ובתהליך השימור, יותר מאשר על ישויות חיצוניות כגון שימוש בענן . 90% מהמשיבים לסקר מארגנים את המידע שלהם במחשבים האישיים שלהם.
- מאז הסקר האחרון לפני 3 שנים לא נמצאה מגמה משמעותית של גידול בהעדפה של פורמט אלקטרוני על פני המודפס בכול הקשור למונוגרפיות.
- חוקרים מאמינים שערוצים מסורתיים להפצת המחקר כגון כתבי עת אלקטרוניים וספרים זוכים להערכה רבה יותר בהשוואה למוצרי מחקר כגון נתונים, תמונות, מדיה ופוסטים בבלוגים. כמו כן המגמה של רצון ליצור קשר עם עמיתים למחקר ולשתף ממצאים בכתבי עת שפיטים ובפרסומים של דיוני כנסים לא השתנתה מאז הסקר האחרון לפני שלוש שנים.
מן הראוי לציין שתוצאות הסקר התייחסו גם להתפלגויות הממצאים על פי תחום מחקר, סוג מוסד ושאר נתונים דמוגרפיים. כאמור השנה שלא כבסקרים עברו צורפו לסקר גם אנשי סגל מרפואה. לגביהם נמצא לעתים שוני ביחס לקולגות ממדעי החברה והמדעים בגישה למידע ולהעדפת פורמטים, הפצת המידע, הוראה והשימוש בספרייה. בלטה ההסכמה הרבה שלהם, יחסית לאחרים, עם ההיגד ,שתפקיד הספרנים במוסד שלהם הפך להיות פחות חשוב – 37% סבורים כך.
כדאי לדעת שנתוני המחקר יאוחסנו כנתוני המחקרים משנים קודמות ב- ICPSR ויהיו זמינים לשימוש חוזר.
בהקשר של תפקיד הספריות בכלל בעידן הדיגיטלי, ואוניברסיטאות מחקר – לחצים והזדמנויות כדאי לעיין גם בסיכומי 2 הרצאות/הרצאות מפתח שפרסם לאחרונה Ithaka ::
הרצאה על הנהגת הספרייה והדרישות ממנה בעידן הדיגיטלי.. בהרצאה פירוט של 10 פעולות שנדרשות מהספרייה בעידן הדיגיטלי כדי להופכה לארגון דיגיטלי מצליח. מעניין לקרוא.
ו-
שעוסקת בן היתר גם בגיוס טכנולוגיות חדשות לצורכי הוראה. .