ההוצאה לאור האקדמית משתנה עם דגש על הגישה הפתוחה שבאה להקל על חילופי ידע חופשיים . לרוב זה כרוך בפרסום מאמרים אקדמיים, ספרים משאבים ותכנים תחת רישיונות זכויות יוצרים ציבוריים בדרך כלל רישיונות Creative Commons כדי לאפשר הפצה חופשית ושימוש חוזר בתנאים מסוימים. הוצאות לאור של האוניברסיטאות הולכות ונרקמות באופן מהותי עם מרקם הנוף החדש.
התופעה בולטת מאוד בקרב מוציאים לאור ותיקים שמזוהים עם אוניברסיטאות כמו Cambrige University Press . לאחר שעברה את רף 50 האחוזים ממאמרי המחקר שלה –כ- 10000 מאמרים פתוחים במלואם בשנה – הוצאת אוניברסיטת קיימברידג' שואפת שהרוב המכריע של מאמרי המחקר שלה יפורסמו בגישה פתוחה לחלוטין עד 2025. על כך הודיעה בהצהרתה ב- 5 בפברואר 2023 – "That’s why we will not stop at half of our journal papers being open access: we are working to make the vast majority of such research fully open by 2025. ”
במסגרת מגמה זו אף פיתחה פלטפורמת מחקר/חיפוש פתוחה משלה, Cambridge Open Engage, שכוללת מנוע חיפוש לחומרים בגישה פתוחה , כדי להאיץ את ההפצה ושיתוף הפעולה.
דוגמה נוספת היא אוניברסיטת MIT – ויוזמת ה- shift +OPEN החדשה שלה
אך עדין למרות היזמות הברוכות והמתקדמות הנ"ל המטרה של המדע הפתוח (OS) Open Science להנגשת מחקר מדעי, נתונים והפצתם לכל, עדיין לא הושגה במלואה.,פלטפורמת Code Ocean באה לקדם את הנושא. פלטפורמת Code Ocean היא פלטפורמת שחזור חישובית מבוססת ענן שמספקת לחוקרים ולמפתחים דרך קלה לשתף, לגלות ולהפעיל קוד שמתפרסם בכתבי עת אקדמיים ובכנסים. הפלטפורמה מספקת גישה פתוחה לקוד התוכנה ולנתונים שכולם יוכלו לראות ולהוריד בחינם .