ספריית OAPEN   לספרים בגישה פתוחה, שפות, נושאים והעדפות קוראים – דוח מחקר

בדיסציפלינות מחקר רבות האנגלית משמשת כשפת המחקר  וכמו בכל תחום אחר, גלובליזציה היא  חלק מהעולם האקדמי. לכן  מחברים רבים, במיוחד בתחומי STEM  מפרסמים מאמרים באנגלית. במדעי הרוח ובחלקים של מדעי החברה, ספרים ולאו דווקא  מאמרים הם המדיום החשוב ביותר ורבים מהם אינם כתובים באנגלית. כלומר  יש יותר מגוון ביבליוגרפי.

אנו נוטים לחשוב על פרסומים באנגלית כמכוונים לקהל עולמי; ושלפרסומים בשפות אחרות יהיה כנראה נושא אזורי יותר

אבל מה עם הקוראים? האם גם הם מתעניינים בעיקר בכותרים גלובליים בשפה האנגלית או שהם מעדיפים ספרים שהנושאים שלהם והשפה שלהם אולי קרובים יותר לבית?

שאלה זו נבחנה בדוח מחקר שהתפרסם ב29- ביוני 2022

openyyבניסיון למצוא תשובה לשאלה זו נבחנו  נתוני השימוש של ספריית OAPEN  שמכילה למעלה מ-20,000 ספרים ופרקים בגישה פתוחה ביותר מ-50 שפות. כל הפרסומים זמינים להורדה ישירה ללא כל עלות או דרישות רישום. קוראים מכל רחבי העולם עושים בה  שימוש: בשנת 2021 היו למעלה מ-11 מיליון הורדות.

מן הראוי לציין שהפערים בין המדינות השונות מבחינת מספר ההורדות גדולים .  בקצה אחד של הספקטרום, נמצאת  ארצות הברית עם   1.1 מיליון הורדות. בקצה השני, נמצאת  אנטארקטיקה עם 8 הורדות בלבד. לצורך המחקר נבחרו 100 מדינות עם מספר ההורדות הגבוה ביותר ועבור כול אחת מהמדינות הללו נבחרו עשרת הכותרים הפופולריים ביותר. מאחר שמספר כותרים  נמצאו פופולריים במספר מדינות  המדגם  כלל 710 כותרים שונים.

בהסתמך על נתוני הורדות אלה , נבחנה  הדרישה העולמית למחקר פתוח ונמצא  ש-40% מהכותרים במדגם נכתבו בשפות אחרות מלבד אנגלית  וגם הספרים הפופולריים שכתובים באנגלית  דנו בנושאים שרלוונטיים לארץ הקורא. המסקנה שקיים   ביקוש משמעותי למחקר אזורי ולמחקר שמתפרסם בשפות שאינן אנגלית

מחקר  זה מצביע בבירור על ביקוש לכותרים ממוקדים אזוריים. יתר על כן, הוא נוגד את הנרטיב של הדומיננטיות של האנגלית כשפת התקשורת המדעית. במקום זאת, הוא תומך בערך של מגוון ביבליוגרפי.

לדוח המחקר

Snijder, Ronald. 2022. “Big in Japan, Zimbabwe or Brazil – Global Reach and National Preferences for Open Access Books”. Insights 35: 11. DOI: http://doi.org/10.1629/uksg.580

לכתבה נוספת בנושא

לספריית OAPEN

לסט הנתונים

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה גישה פתוחה, דוחות מחקר, כללי, ספריות דיגיטליות, ספרים, ספרים אלקטרוניים, סקרים. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s