תוכנה בקוד פתוח בספריות –דוח מחקר

open9דוח מחקר בנושא תוכנות בקוד פתוח בספריות, גלריות ארכיונים ומוזיאונים (להלן מוסדות GLAM Galleries, libraries, archives, and museum- ) התפרסם באוגוסט 2021 . הסקר נערך באביב 2021 על ידי LYRASIS, ארגון בינלאומי שמשקיע בפתוח תוכנות בקוד פתוח, במטרה  להבין טוב יותר את האינטראקציה עם תוכנות מסוג זה בהיבטים השונים- מימון ותמיכה, הצדקת השימוש והערכה.

לפני בחינת תוצאות הסקר, כדאי לבחון את ההבדלים הרחבים בין טכנולוגיות קנייניות ותוכנות בקוד פתוח. טכנולוגיות קנייניות הן מוצרים שנתמכים על ידי ספק יחיד שרק לו יש גישה לקוד המקור והוא שולט בעדכונים ובתכונות חדשות. בתוכנות בקוד פתוח בניגוד לכך – קוד המקור מפותח, מתעדכן ומתוחזק באופן פומבי ולעתים קרובות הוא מבוסס על קהילה.

בעוד שמערכות קנייניות נשארות הפרדיגמה הדומיננטית, במהלך שני העשורים האחרונים מוסדות GLAM משקיעים יותר ויותר בחלופות בקוד פתוח  שמספקות גישת פיתוח שיתופי וצמצום התלות בספק שירות יחיד.

בסקר הייתה התייחסות לתוכנות בקוד פתוח שפותחו במיוחד עבור מוסדות GLAM  כגון FOLIO ArchivesSpace ו- Omeka

מממצאי המחקר:

נראה כי אחד השיקולים החשובים בבחירת תוכנות בקוד פתוח  הוא הקיימות של התוכנות  והשירותים. המשיבים דירגו את הקיימות כגורם חשוב בשיקול בבחירה קוד פתוח  יותר מאשר יתרונות כלכליים

כמו כן נמצא  שניהול ארכיון, תערוכות דיגיטליות ומאגרים מוסדיים מייצגים את שלושה מקרי השימוש הנפוצים ביותר בתוכנות בקוד פתוח

המכשול הגדול ביותר לאימוץ תוכנות בקוד פתוח  שדווח בסקר זה הוא היעדר מומחיות טכנית בתוך המוסד. זמן וידע של הצוות הם בסיסיים להצלחה ולמוסדות רבים אין את המימון הדרוש לתמיכה בקוד פתוח.

ממצאים ומידע נוסף בדוח המחקר .

.

,

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה גישה פתוחה, דוחות מחקר, תוכנות. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s