Plan S ויישום הגישה הפתוחה – מנוע חיפוש שמספק מידע על אופן היישום

​Plan S היא יוזמה לפרסום בגישה פתוחה שהושקה בספטמבר 2018. התוכנית נתמכת על ידי       cOAlition S,  קונסורציום בינלאומי של ארגוני מימון מחקר. על פי  Plan S  החל משנת 2021, פרסומים מדעיים שמקורם  ממחקר במימון מענקים ציבוריים חייבים להתפרסם בכתבי עת או בפלטפורמות גישה פתוחה תואמות.

כפי שנכתב בעקרונות התוכנית:

“With effect from 2021*, all scholarly publications on the results from research funded by public or private grants provided by national, regional and international research councils and funding bodies, must be published in Open Access Journals, on Open Access Platforms, or made immediately available through Open Access Repositories without embargo.”

 

מספר לא מבוטל של  גופי מימון  נרשמו לתוכנית Plan S  שהחלה רשמית ב -1 בינואר 2021, אם כי למספר גופי מימון  תאריכי התחלה שונים.

בחודשים האחרונים כתבי העת החלו להיערך בהתאם. כתבי עת רבים תומכים ב- APC – כלומר  הציגו אפשרות למחברים לשלם על פרסום המאמרים שלהם בגישה פתוחה- APC, לעומתם AAAS  המו"ל   שמוציא לאור את Science, שרוצה להימנע ממודל כלכלי שיכול להיות מחוץ להישג ידם של חוקרים מסוימים, נוקט במדיניות חדשה ומאפשר לחוקרים, שממומנים על ידי כמה גופי מימון שפועלים במסגרת Plan S , לפרסם גרסאות של כתבי היד שלהם ברישיונות פתוחים כבר  מיד לאחר שעברו ביקורת עמיתים.

השינוי מבטיח כי חוקרים עם מענקים מכמה גופי מימון  מימון שדורשים  לפרסם בגישה פתוחה במסגרת יוזמת Plan S עדיין יוכלו לפרסם בכתבי העת  המנויים של המו"ל AAAS.

מצב זה של העדר מדיניות אחת   ברורה ואחידה בכתבי העת השונים, יוצר תחושה של בלבול  אצל המחברים.  כדי להקל עליהם פותח מנוע  החיפוש/כלי Journal Checker Tool (JCT) שהושק בגרסת בטא כבר ב18 בנובמבר 2019 וכיום מנוע חיפוש זה מייעץ באופן  ברור לחוקרים כיצד הם יכולים לעמוד במדיניות תוכנית הגישה הפתוחה של Plan S.

השימוש ב- JCT הוא פשוט: המשתמש מספק את שם כתב העת  המועדף עליו ואז בוחר את הגוף המממן שלו ואת המוסד שאליו הוא שייך. השילוב של נתונים אלה מייצר באופן מיידי תוצאה המאפשרת למשתמש לראות באיזו פלטפורמה/מסלול לפרסם באופן שיהיה תואם  את Plan S. אם קיימים מספר מסלולים מתאימים, JCT מספק הוראות בסיסיות לגבי המשך הפעולה במסלול המסוים שנבחר על ידי החוקר. כאשר לא נמצאה תאימות  , ה- JCT מציע הצעות כיצד לערוך את החיפוש כדי למצוא שילוב המאפשר תאימות.

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה גישה פתוחה, כללי, מנועי חיפוש. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s