משאבי למידה פתוחים OER הם משאבים לימודיים חופשיים , זמינים באופן גלוי לכול אחד ובמסגרת רישיונות מסוימים גמישים ( הידועים ביותר Creative Commons ) מאפשרים לעשות בהם שימוש חוזר ולהפיצם עם מעט או ללא הגבלות .
בשנת 2012, קונגרס ה- OER העולמי, בו השתתפו ממשלות, אנשי חינוך ומומחים בתחום הדגיש את השימוש במשאבי למידה פתוחים כאמצעי לספק מידע וגישה שווה לידע. הקונגרס הוביל לאימוץ הצהרת פריס למשאבי למידה פתוחים שקוראת לממשלות ברחבי העולם לאפשר רישוי משאבי למידה במימון ציבורי לשימוש הציבור.
מה המצב כיום?
פרסום של אונסקו משנת 2019 בן 178 עמודים,שמתבסס על 15 מחקרי מקרה מרחבי העולם, בוחן באופן ביקורתי את צמיחת תנועת ה- OER ואת השפעתה האפשרית על מערכות חינוך ברחבי העולם. הפרסום מצביע על כמה הישגים משמעותיים וכן על אתגרים מרכזיים המעכבים את הצמיחה והפוטנציאל של OER .
מהדו"ח עולה שנעשו מאמצים רבים לקדם את תנועת ה- OER ואת השימוש ב- OER, עם מימון ותמיכה על ידי תורמים רבים וארגונים בין ממשלתיים (כולל אונסק"ו ), ממשלות ומוסדות חינוך.
זה הביא לצמיחה משמעותית של OER בהיבטים מסוימים, ויש כמה הישגים מדהימים כאשר המודעות גוברת ויוזמות כמו OERu מתפתחות. עם זאת, נתונים ממחקר זה מצביעים על כך שמשאבי OER נותרו ברובם בשוליים במערכות החינוך, וכי מצבם מושפע משינויים פוליטיים וממשלתיים, והיעדר מימון שיטתי ומשולב להבטחת קיימות.
וזה חבל, במיוחד נוכח החשיבות הגוברת והצורך במשאבי חינוך פתוחים בתקופה זו של משבר הקורונה, בה ההשכלה הגבוהה עוברת שינוי דרמטי ומעבר לסביבת לימודים וירטואלית מרחוק.
כתבה שהתפרסמה ב- 30 בספטמבר 2020 ושמתבססת בין היתר על סקר בקרב סטודנטים בקליפורניה עולה שרוב הסטודנטים 91% מעוניינים במשאבי למידה פתוחים ומכירים בחשיבותם במיוחד בתקופה זו אך רק 20% דווחו שאכן מוסדות החינוך מספקים להם אותם.
הכתבה כוללת מספר המלצות על מקורות למרצים שמעוניינים במשאבי למידה פתוחים ובראשם:
CSU Affordable Learning Solutions
Community College Consortium for OER
בהקשר זה כדאי לזכור גם את OASIS מנוע חיפוש למשאבי למידה פתוחים עליו כתבתי בפוסט קודם.
ואצלנו, חומרי למידה /הוראה של הספרייה הלאומית