מאמר שהתפרסם בספטמבר 2020 בוחן כיצד ספריות יכולות לסייע בהתמודדות עם תופעת חדשות הכזב fake news. המאמר כולל סקירת ספרות לזיהוי הנושאים, הדפוסים, המתאמים והפערים הנוכחיים בספרות הקיימת בנושא חדשות הכזב, אוריינות מידע וספרנות. הממצאים מתמקדים בהגדרת חדשות הכזב, ניתוח מסגרות אוריינות מידע עכשוויות ומתפתחות, ומתארים את היוזמות והמאמצים הנוכחיים של ספריות להתמודדות עם התופעה המאמר מתאר יוזמות יעילות שפותחו על ידי ספרנים ומידענים וכולל המלצות כיצד ספרנים יכולים להמשיך ולהעצים את תפקידם בתחום.
בעוד שחדשות הכזב, והפצת מידע מוטעה ודיסאינפורמציה, הפכו למרכז הדיון בתחומים רבים, הם הפכו לדאגה הולכת וגוברת עבור ספרנים ומידענים. ספרנים נחשבו מאז ומעולם לשומרי הסף המסורתיים בכול הקשור למידע .. מכיוון שהספרנים אינם יכולים עוד להתחרות במידע השגוי המופץ על בסיס יומי, תפקידם השתנה מבודקי עובדות למחנכים.
התפקיד הוא מורכב לאור שינויים בהרגלי הצריכה של המשתמשים שצורכים מידע שמאשר מחדש את האמונות והאידיאולוגיות הקיימות שלהם – מה שמכונה "חברת הפוסט אמת" במקום להתמקד במשימה הקשה יותר של זיהוי האמת.
הכלי העיקרי במלחמה בחדשות הכזב הוא אוריינות מידע. בספרות מדברים על מסגרת אוריינות-על שישימה במיוחד לנושא חדשות מזויפות, שכן היא מעודדת אנשים לא רק לאפשרות לאתר, לזהות, להעריך ולנהל מידע, אלא להיות מודעים לפעולות הפנימיות ולמכניקה הכרוכה בהפצת מידע, תפוצה ומעורבות ברשת , כולל הבנת ממדים אתיים שקשורים לפרטיות ולקניין רוחני.
לאור הבחירות לנשיאות ארה"ב בשנת 2016 והחשיפה ההולכת וגוברת לסיפורי חדשות הכזב, מידענים וספרנים התמקמו בחזית המלחמה. מתפתחות בהדרגה יוזמות ואסטרטגיות בתחום, תוך שימוש במגוון שיטות : מדריכים , אתרי בדיקת עובדות כגון FactCheck, Politifact : Snopes, ו- Washington Post Factchecker, תוכניות אוריינות מידע והסברה, סדנאות, אינפוגרפיקות ועוד. במאמר יש אזכור להרבה דוגמאות פרטניות בתחום .
המאמר מסיים במספר המלצות שיש בהן לסייע לספרנים במאבקם בחדשות הכזב ובראשם:
- השגת אמון ותמיכה במאבק – כחלק מאסטרטגיה כוללת של הספריות הציבוריות יש לבסס את האמון – לקדם את עצמן כמרחבים בטוחים וכוללים בהם אנשים יכולים לחוש ביטחון בנוגע למידע שנמסר. בעוד שספריות אקדמיות כבר ביססו אמון עם תלמידיהן, הן צריכות ליצור קשר חזק יותר עם חברי הסגל בכדי לסייע בשיפור רמות אוריינות המידע בהשכלה הגבוהה תוך המשך סיפוק ופיתוח מדריכים, כלים ומשאבים ברשת ובתוך הספרייה.
- בדיקה מחדש והערכה מחדש של ערכי הספרייה כדי לשקף את התנגדותן החריפה לחדשות הכזב. ספריות ברחבי העולם יצטרכו להתייעץ ולתקן את מדיניותן בנושא אתיקה, רגולציה וצנזורה ולהחליט כיצד הן עשויות להגן על קהילותיהן מפני חדשות הכזב ומי יקבל החלטות אלה.
- שיתוף פעולה- על הספריות הציבוריות לשתף פעולה עם בתי ספר מקומיים, ארגונים, מועצות מחוזיות פוליטיקאים וקבוצות קהילתיות בכדי לעזור להגיע לקהלים רחבים יותר. להמשיך ולחנך וליידע את הציבור על הסכנות הכרוכות בחדשות מזויפות ולעודד אנשים, במיוחד בעלי כוח לפעול כנגד התופעה. ספרנים אקדמיים צריכים לשתף פעולה גם עם חברי סגל ומורים בכדי לעזור ביישום אוריינות ומיומנויות ביקורתיות כחלק מתכניות הלימודים בהכנת התלמידים טוב יותר ללמידה ומחקר בעולם המקוון.
תודה רבה על הסקירה המעולה! אני ספרנית שחופרת בתחום הזה כבר כמה שנים. ספרנים בחו"ל מפתחים תכני הדרכה בתחום הזה ומפרסמים אותו כ-OER, מתוך הבנה שזה צו השעה. ויש גם מיזמים של חוקרים שמפרסמים לומדות המשמשות גם לצורכי מחקר (כמו getbadnews.com). בימים אלה, אני מנסה לייבא משאבי הוראה בתחום הזה, כמיזם אישי, ואשמח לשת"פ עם המעוניינים לקדם את התחום.
אהבתיאהבתי