דו"ח מחקר: חוקרים, רשויות מחקר וספריות  בתקופת הקורונה – אתגרים

​חברת אקס ליבריס, הודיעה ב-3 בספטמבר 2020    ​​על פרסום המחקר השנתי שערכה בנושא האתגרים העומדים בפני המחקר באוניברסיטאות ושהחמירו בתקופת הקורונה.

המחקר הוזמן על ידי אקס ליבריס ונערך על ידי אלתרליין, סוכנות מחקר עצמאית. הדו"ח מציג ממצאים מסקר שנערך בקרב 314 חוקרים במגוון תחומים ו -101 בכירים ברשויות מחקר  בארצות הברית, בריטניה ואוסטרליה.

מממצאי המחקר:

  • בעית המימון נותרה בראש סדר העדיפויות, חוסר זמן ומשאבים מהווה אתגר גדול עבור החוקרים וחברי רשויות המחקר  בניסיון להשיג מימון.
  • הערכת האמפקט המחקרי באמצעות מדדים מבוססי ציטוטים פופולרית ומשמשת 90% מהחוקרים ו- 63% מצוות רשויות המחקר. עם זאת, החוקרים מדווחים על תסכול גובר ממדדים כאלה ושואפים לאמצעים שמתאימים גם לתחומי מחקר אחרים שאינם STEM ומשקפים השפעה חברתית ארוכת טווח.
  • שיפור דירוג האוניברסיטה ויוקרתה הוא בראש סדר העדיפויות של רשויות המחקר, אך כ-  40% ממשרדי המחקר מדווחים כי למוסד שלהם אין פורטל להציג את עבודת החוקרים שלהם.
  • דעתם של החוקרים חיוביית לגבי התמיכה הניתנת על ידי רשות המחקר והספרייה שלהם, אך שיעורי שביעות הרצון נמוכים משמעותית מאשר בשנת 2019. ניתן יחס זאת גם לקורונה שהביאה לשינויים בסדרי העדיפויות במחקר, ירידת משאבים והתמקדות  בצרכים תפעוליים, כגון תמיכה והקלה  בעבודה מקוונת.
  • בכירים ברשויות המחקר רוצים לחזק את הקשרים עם הספרייה. תחומי שיתוף הפעולה המובילים בין משרד המחקר לספרייה כוללים: מחויבות  לגישה פתוחה (צוין על ידי 64% מהנשאלים), מעקב אחר פרסומי החוקרים במוסד (46%) ועדכון פרופילי החוקרים (32%) .
  • תמיכת החוקרים בגישה פתוחה גברה בעקבות הקורונה.
  • העומס הניהולי על החוקרים הוא עדיין אתגר גדול, והקורונה  עלולה להחמיר את המצב. 21% מהחוקרים שהשתתפו במחקר , השיבו שלמעלה  ממחצית זמנם מוקדש למשימות אדמיניסטרטיביות שקשורות במחקר.

המחקר שפך אור על האופן שבו רשויות המחקר והספריות יכולות לתרום במגוון תחומים: מימון , שיפור הנראות של עבודת המחקר,  והקלת העומס האדמינסטרטיבי על החוקרים .

יש צורך בשיפור המערכות הטכנולוגיות וצורך  לעבוד בשיתוף פעולה למען השגת המטרות.

תרומתם של חברי רשויות המחקר רבה יותר  בתחום המימון ופחות בתחום המעקב אחרי האימפקט המחקרי בעוד שהספריות מסייעות יותר בהפקדת המחקרים במאגרים מוסדיים ובכול הקשור למחויבות לגישה הפתוחה.  ייטב אם שיתוף פעולה זה וממצאי המחקר בכלל ילקחו בחשבון בהכנות לשנת 2021

 

מידע נוסף בדוח המחקר המלא

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה דוחות מחקר, כללי, מוסדות מחקר, תקשורת מדעית. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s