משאבי חינוך פתוחים OER – Open Education Resources הם אחד הערוצים של תנועת הגישה הפתוחה . מעבר לצריכה , ייצור חומרים כאלה על ידי סטודנטים יתרום לערוץ משאבים חשוב זה כיצד? זהו תפקידה של הפדגוגיה הפתוחה ועל כך בספר גישות פדגוגיות פתוחות.
הספר open pedagogy approaches: faculty library and student collaborations הוא קובץ מאמרים בגישה פתוחה בנושא פדגוגיה פתוחה. המונח פדגוגיה פתוחה מוגדר כגישת הוראה ממוקדת סטודנטים שמעצימה את התלמידים כיוצרי ידע ומשאבים פתוחים. הנחת היסוד בפדגוגיה פתוחה היא שצריכת ידע ויצירת ידע אינם נפרדים אלא תהליכים מקבילים. על פי גישה זאת המדריך מדריך את התלמידים לאצור וליצור ידע חדש, תוך שהוא מעצים אותם כתורמים פומביים של רעיונות באמצעות תוכן פתוח. המשימות של הסטודנטים הן משימות מתחדשות, שבניגוד למשימות חד פעמיות, מוגדרות כמשימות בהן התלמידים אוספים ומפרסמים את עבודותיהם באופן גלוי, כך שתוצאת המטלה היא מטבעה בעלת ערך לקהילה. במקביל, המדריך תומך בתלמידים גם בפיתוח כישורי אוריינות דיגיטלית שמסייעים להם להיות חלק מרשת פתוחה שיכולה לתמוך בלימודם מעבר לכיתה.
בפדגוגיה פתוחה, הסטודנטים הם יוצרי מידע ולא רק צרכנים פסיביים. הספר כולל דוגמאות מעשיות לטיפוח פדגוגיה פתוחה כתחליף לספרי לימוד , פדגוגיה פתוחה כפרויקטים פתוחים לסטודנטים, ופדגוגיה פתוחה כעיצוב קורס פתוח.
בפדגוגיה פתוחה חשוב שיתוף הפעולה בין הסגל הסטודנטים והספרייה.
כאשר בוחנים ומעריכים כלים ומאגרים אפשריים, חשוב לקחת בחשבון למה יש לסטודנטים גישה ולהבטיח שלקהל היעד תהיה גישה לתוכן. לעתים קרובות, הספרן הוא שיכול להמליץ על כלים , אמצעי אחסון ומאגרים רלוונטיים שמתאימים ליעדי המטלה.. תרומה נוספת של הספרן יכולה להיות בתחומים: זכויות יוצרים, שימוש הוגן וגישה פתוחה; ציטוטים וייחוס, פיתוח אסטרטגיות חיפוש עבור מסדי נתונים מסורתיים וכתבי עת בגישה פתוחה. הספרן יכול לספק גם המלצות על כלים ומאגרים מתאימים שתלמידים יוכלו לשתף את עבודתם דוגמת OER Commons. תפקידו של הספרן הוא גם לתמוך בתהליך סיעור מוחות על ידי איסוף דוגמאות רלוונטיות למשימות מתחדשות.
מידע מפורט בספר המלא
בהקשר של תנועת המשאבים הלימודיים הפתוחים, כדאי לזכור גם את מנוע החיפוש למשאבים לימודיים פתוחים OASIS עליו כתבתי בפוסט קודם.