התקופה בה העולם כולו מתמודד עם וירוס הקורונה –וירוס קטלני חדש ולא מוכר מוצפת במקביל גם בהרבה מידע , כולל מידע שגוי וכוזב והעולם נמצא למעשה לא רק במלחמה במגפת הקורונה אלא גם באינפו-דמיה. כדברי מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי Tedros Adhanom Ghebreyesus בכנס במינכן ב-15 בפברואר. “We’re not just fighting an epidemic; we’re fighting an infodemic”
דו"ח חדש שפרסם מכון רויטרס ללימודי עיתונות באוניברסיטת אוקספורד יכול אולי לשפוך אור על הנושא ובכך לתרום במלחמה זו.
הדוח כולל תוצאות סקר שנערך בסוף מרץ ובתחילת אפריל 2020 כדי לתעד ולהבין כיצד אנשים בשש מדינות: ארגנטינה, גרמניה, דרום קוריאה, ספרד, בריטניה וארה"ב מחפשים מידע על COVID-19 בשלבים הראשונים של המגיפה העולמית, וכיצד הם מדרגים את אמינות המקורות השונים והפלטפורמות בהם הם משתמשים.
ממצאיו העיקריים של הסקר :
הרבה מהמשיבים ברוב המדינות משתמשים במדיה חברתית, במנועי חיפוש, אתרי וידיאו ויישומי העברת הודעות (או שילובים של אלה) כדי לקבל חדשות ומידע על וירוס קורונה.
בכול המדינות אנשים בעלי רמת השכלה רשמית נמוכה יותר נוטים להסתמך יותר על מדיה חברתית ויישומי העברת הודעות יותר מאשר על ארגוני חדשות. בארגנטינה, דרום קוריאה, ספרד וארה"ב, צעירים נוטים הרבה יותר להסתמך על מדיה חברתית, ובגרמניה, בריטניה, וארה"ב להסתמך על קבוצות יישומי העברת הודעות.
בכל המדינות הנחקרות, מספר גבוה מאוד של נשאלים בכל קבוצות גיל, דרגות השכלה ודעות פוליטיות מדרגים מדענים, רופאים ומומחי בריאות אחרים כמקורות אמינים למידע על נגיף קורונה 75% מהנשאלים סומכים על ארגוני בריאות ציבורית לאומיים או בינלאומיים, רוב הנשאלים מדרגים ארגוני חדשות כאמינים יחסית, ובכל מדינה פרט לספרד וארצות הברית, רוב הנחקרים גם מעריכים את ממשלתם הלאומית כאמינה.
באופן עקבי מידת האמון באנשי מדע ומומחים גבוהה, לעומת זאת רמות האמון במידע מאנשים פשוטים מוגבלות בעקביות . יחד עם זאת ההשתייכות הפוליטית ודעות פוליטיות נמצאו קשורים לאמון בארגוני חדשות ובממשלה, במיוחד בארצות הברית, שם אנשים מהשמאל הפוליטי סומכים על ארגוני חדשות הרבה יותר ממה שהם סומכים על הממשלה, ואנשים בימין סומכים על הממשלה הרבה יותר ממה שהם סומכים על ארגוני חדשות.
אשר לעמדה כלפי אמינות פלטפורמות המידע השונות – רוב הנשאלים מאמינים למומחים, רשויות בריאות וארגוני חדשות יותר מאשר לפלטפורמות מידע אחרות. פער האימון בממוצע בכול המדינות בין מידע מארגוני חדשות לפלטפורמות אחרות:רשתות חברתיות , אתרי וידאו ,יישומי הודעות ומנועי חיופש הוא 33% , 30% -35% ו-14% בהתאמה.
הדוח מדגיש את חשיבותם של מקורות מידע מהימנים במלחמה ב- אינפו-דמיה, ובכך מסייע לאוכלוסיות להתמודד נכון עם הנגיף – התמודדות שכה חשובה, במיוחד שעדיין לא נמצא לנגיף חיסון.
יפה שלום ,
סקירה חשובה !!
מלוא הערכתי !!
עמי סלנט
אהבתיאהבתי