בלוקצ'יין –שרשרת בלוקים, היא טכנולוגיה שמושתתת על הצפנה וביזור, על פיה שרשרת הבלוק מורכבת מסדרה של גושי נתונים מוצפנים ומנוהלים ללא צורך ביישות מרכזית. השיתוף מבוסס על רשת תקשורת מסוג עמית לעמית עם רמה גבווהה של שקיפות שמבטיחה אמינות. היישום המוכר ביותר בטכנולוגיה זו הוא מטבע הביטקוין בו שרשרת הבלוקים משמשת לרישום כול ההעברות במטבע. אך הטכנולוגיה יכולה להיות מיושמת גם בתחומים אחרים כולל בספריות.
אחד המושבים בכנס השנתי 2019 של איגוד הספריות המיוחדות בארה"ב עסק בנושא טכנולוגיית הבלוקציין ואופן יישומו בספריות . דיווח על כך התפרסם במאמר מ- 27 בנובמבר 2019
: Li Zhang (2019) Blockchain: The New Technology and its Applications
for Libraries, Journal of Electronic Resources Librarianship, 31:4, 278-280, DOI:
10.1080/1941126X.2019.1670488
בכנס אוזכרו שימושים פוטנציאליים לספריות בטכנולוגיה זו בתחומים שונים כגון :שימור ומעקב דיגיטלי, אוספים מבוססי-קהילה ושיתוף כלים ושירותים, שימוש במטבעות מבוססי בלוקציין בעסקאות פיננסיות בינלאומיות (IFLA) , ניהול מידע ארגוני, קניין רוחני ומחקר ופיתוח, ארכיונים/אוספים מיוחדים, כרטיסי קורא ועוד..
הוצגו גם אתגרים וסיכונים בשימוש בטכנולוגיה זו כולל עלויות גבוהות , חוסר בתקנים מאוחדים לניהול תהליכי מידע העל, העובדה שמהירות עיבוד הטרנזקציות עשויה להיות איטית וקיבולת האחסון עשויה להיות לא מספיקה ועוד.
הודגש הצורך של הספרנים להבין את היכולות היתרונות והסיכונים של טכנולוגיית הבלוקציין . ידע זה ישמש אותם לבדוק יישומים אפשריים עם טכנולוגיה פורצת דרך זו, ולספק הדרכה למשתמשי הספרייה בנושא..
מן הראוי לציין שמידע נוסף בנושא בלוקציין וספריות אפשר למצוא באתר ייעודי לכך בכתובת https://ischoolblogs.sjsu.edu/blockchains/