מאגרי מידע מסחריים ומערכות בגישה פתוחה – אחזור מידע – מחקר משווה

דוח מחקר שהתפרסם בראשית אוקטובר 2019   ערך השוואה בין מאגרי מידע מסחריים ומערכות בגישה פתוחה מבחינת  היקף וייחודיות הכיסוי . ייחודיות הכיסוי היא הצד השני של החפיפה, כלומר נמדד עד כמה הרשומות המאוחזרות ייחודיות  למערכת מסוימת ולא נמצאו במערכות אחרות.

המערכות שנבדקו :

מאגרי מידע מסחריים בתשלום:

Web of Science  ו- Scopus

מערכות חופשיות:

מנוע חיפוש – Google Scholar

אגרגטורים של מאגרי מידע מוסדיים-   OAIster ו – OpenDOAR

מאגר מידע נושאי בפיסיקה – arXiv

קבוצת המדגם הייתה 6094 מאמרים של 34 חתני פרס נובל בפיסיקה בשנים  2001 -. 2013 כמו כן נבדק סט שני שכלל  את כול   המאמרים של חתן פרס הנובל   Frank Wilczek  ואחד ממאמריו בפרט.

נמצא שמידת הכיסוי  במנוע החיפוש גוגל סקולר הייתה הגבוהה ביותר – גבוהה יותר מאשר זו של מאגרי המידע המסחריים, אך נמצא גם שלמאגרי המידע המסחריים כיסוי טוב יותר מהמאגרים המוסדיים החופשיים. מידת הכיסוי על פי סדר: בראש המערכות – גוגל סקולר עם כיסוי של 96.8% . מבין מאגרי המידע –    –  Scopus 89.6% , Web of Science – 84.8%. הכיסוי של מאגרי המידע המוסדיים הכלליים נמוך מהמאגר הנושאי arXiv – 49% , OpenDOAR – 48.2%  –  arXiv      . הנמוך ביותר – OAIster’s-45.3%,.  אך מן הראוי לציין שלמרות שהכיסוי של המאגרים המוסדיים נמוך מבין שלושת הסוגים הנחקרים הרי הם כוללים לעתים מקורות ייחודיים שמאגרי המידע המסחריים אינם מכסים.

מבחינת ייחודיות – המאגרים המוסדיים קבלו 0% של ייחודיות בהשוואה לגוגל סקולר. העניין מוסבר בכך שהחומרים מהמאגרים המוסדיים נמצאים באינדקס של גוגל סקולר. אשר לייחודיות של מאגרי המידע המסחריים – Web of Science and  Scopus  ביחס לגוגל סקולר התוצאות היו 1.53% ו- 1.45%, בהתאמה, אך הייחודיות של גוגל גבוהה 8% – 14% ביחס  ל- Web of Science  ו- Scopus.

כמובן שלמחקר יש מגבלות, אך הוא יכול לספק תמונה כללים על  מידת הכיסוי והייחודיות של המערכות השונות הנבדקות ושוב נראה שגוגל סקולר הוא המנצח.

מידע נוסף במאמר  (המאמר המלא בתשלום /זמין למנויים)

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה גישה פתוחה, דוחות מחקר, כללי, מאגרי מידע. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s