דוח מעניין בן 53 עמודים של SPARC the Scholarly Publishing and Academic Resources- Coalition , שעוסק בתעשיית המו"לות המשתנה והשלכותיה על המוסדות האקדמיים , התפרסם בסוף מרץ 2019.
הדוח התבסס בין היתר על ראיונות עם הנוגעים בדבר כולל מנהלי ספריות וסטודנטים, אנשי אדמיניסטרציה בחינוך הגבוה במוסדות בצפון אמריקה, מו"לים ומומחי שוק.
הדוח מנתח בפרוטרוט פעילות ואסטרטגיות של מו"לים עיקריים בתחום המחקר וההוראה במוסדות האקדמיים ומסיק שהמו"לות האקדמית עוברת שינוי גדול מאספקת תכנים לתעשיית של ניתוח נתונים.
המו"לים העיקריים המובילים בכיוון זה בתחום המחקר הם: Elsevier ו-Clarivate ובתחום ההוראה (ספרי לימוד) Pearsonc ו-Cengage שבהדרגה עוברים להיות חברות מנתחות נתונים תוך שימוש בתכנים, בכלים ובשירותים שהם מספקים .
הדו"ח מצביע על הבעיתיות והסכנות שבדבר ובראשן פגיעה בפרטיות של הסטודנטים והסגל , וכולל הצעות אופרטיביות לאוניברסיטאות להתמודד עם התופעה. האחריות לניתוח הנתונים היא של המוסדות האקדמיים, כך למשל ההערכה של אנשי הסגל צריכה להיות על פי מספר רב של גורמים ובנוסך לאימפקט פקטור של כתבי העת שבהם הם מפרסמים את מחקריהם יש להתחשב גם גורמים נוספים כגון הנחית סטודנטים, שיתוף וכו'
הדוח מונה צעדים אפשריים למזעור הסכנות של תופעת ניתוח הנתונים של המו"לים כולל מדיניות בעלות של המוסדות האקדמיים על הנתונים ותנאים בהתאם עם המולים המסחריים, תוך שקלול תמורות על ידי המוסדות האקדמיים השונים.
מאמין שעדיין לא מאוחר לקהילה האקדמית לפעול בנידון לפני שהשליטה תצא מידה.
הדוח , מפורט מאוד, כולל נתונים כמותיים וממנו אפשר ללמוד על מדיניות המו"לים השונים, מגמות, אסטרטגיות, כלים ושירותים בהם הם עושים שימוש לאיסוף וניתוח הנתונים כגון InCite, Mendeley, SSRN ועוד.