לקראת Pubmed 2.0  – שיפורים אחרונים במאגר מידע הרפואי Pubmed ותוכניות לעתיד

 מאמר שפורסם ב- elife באוקטובר 2017 על ידי צוות מ- NCBI  מתאר שיפורים אחרונים שהוכנסו לתוכנה ולמנשק החיפוש  של -Pubmed ותוכניות לעתיד

Pubmed  – הוא  מאגר מידע ביו-רפואי חופשי שכולל מידע ביבליוגרפי של למעלה מ- 27 מיליון מאמרים בלמעלה מ- 7000  כתבי עת, וטקסט מלא של כ- 4 מיליון מאמרים.   נתוני שימוש יומי ממוצע ב- Pubmed כוללים 2.5  מיליון משתמשים, 3 מיליון חיפושים ו- 9 מיליון דפים נצפים.

לאחרונה פותח אלגוריתם לקביעת הרלוונטיות של החיפוש, שמבוסס  על למידת מכונה . הוא כולל כ- 150 סיגנלים שונים לאיתור התוצאות הרלוונטיות ביותר, חלקם קשורים להתאמה בין מילות החיפוש והרשומה ב- Pubmed ,  וחלקם ספציפיים לרשומה כגון סוג פרסום, תאריך פרסום ומספר הצפיות בתקציר בשנה האחרונה.

אלגוריתם חדש זה זמין לאלה שבוחרים במיון התוצאות ב-  Pubmed באופציה "Best Match"  . נמצא שבחירה באופציה זו מגדילה את ההקלקה על קישור אחד לפחות בדף התוצאות הראשון ב- 17.4 % לעומת  בחירה באופציית ברירת המחדל – מיון על פי תאריך .

כמו כן פותחה לאחרונה שיטה מבוססת למידת מכונה לזיהוי אוטומטי חד משמעי של שמות מחברים, ולצורך כך מתוכנן להשתמש גם במקורות נוספים  כמו ORCID's, גם אם אלה אינם מצויים במאמר.

מן הראוי לציין, שהגידול המהיר של Pubmed Central , שכולל מאמרים בטקסט מלא  וגדל בקצב של למעלה מ-1000 מאמרים ביום, מגדיל ותורם לאפשרויות לשיפורים ב-Pubmed

בעתיד מתוכנן ש- Pubmed יהווה נקודת גישה למגוון  מקורות המידע ב-NCBI  , ולשם כך פותח מבנה נתונים חדש – PubOne , שיאפשר מיזוג של מקורות שונים כגון תקצירים מ-Pubmed, טכסטים מלאים מ- Pubmed Central , פרקים מספרים ועוד, לרשומה אחת,  שתאפשר נקודת גישה אחת  לספרות ביו-רפואית. עוד מתוכנן לבדוק האם Pubmed  יוכל להשתמש בפלט של יוזמות שונות בנתונים פתוחים ובמדדים אלטרנטיביים להערכה מדעית, כדי לשפר את החיפוש.

במקביל להתפתחויות אלה, הושק אתר ניסיוני חדש  Labs PubMed. אתר זה הושק במטרה להמשיך את המאמצים לשפר את איכות החיפוש,  ובמקביל לשפר את השמישות/מנשק המשתמש  במיוחד למכשירים ניידים בעלי מסך קטן יותר. משתמשים יכולים לנסות את המאפיינים החדשים באתר  ולהביע דעתם על כך, ובכך לתרום להחלטות על שינויים פוטנציאליים.

Pubmed Labs כולל סט מצומצם יותר של מאפיינים יחסית ל-Pubmed . ברירת המחדל של מיון התוצאות היא "Best Match"  . כמו כן הוא כולל  מנשק משתמש משופר יותר   בו מלות החיפוש מוארות בכותר ו/או בתקציר   והוא תומך יותר במכשירים ניידים.

התפתחויות אלה קיימות ועתידיות, מובילות כולן ל- Pubmed 2.0.

 

מידע נוסף במאמר המלא

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה אלגוריתמים, גישה פתוחה, כללי, מאגרי מידע, רפואה. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s