מאמר מעניין שהתפרסם ביולי 2017 ב-
Bulletin of the Association for Information Science and Technology
עוסק בפרסום בגישה פתוחה בתחום מדעי הרוח – אתגרים , פתרונות ומצב.
ההתקדמות בפרסומים בגישה הפתוחה במדעי הרוח איטיות יחסית למדעים. אם ניקח לדוגמה את Public Library of Science או ArXiv במדעים, נראה עד כמה מאחור בכול הקשור לגישה הפתוחה נמצאים מדעי הרוח . יתירה מזאת, השיח המתקיים בנושא גישה פתוחה בתחום מדעי הרוח רחוק מלהיות חיובי, ולא אחת נשמעת עמדה שלילית, מסתייגת, וחוששת מהנושא.
אחד האתגרים העומדים בפני יישום הגישה הפתוחה בתחום מדעי הרוח הוא יישום המודלים הכלכליים המקובלים בתחום. מאחר שהעניין בגישה פתוחה החל בתחום המדעים, המודלים הכלכליים של הגישה הפתוחה התמקדו במאמרים מכתבי עת. אחד המודלים הנפוצים לגישה חופשית ללא תשלום למשתמשים הוא –APC ,על פיו המחברים, המוסדות או גופי המימון מממנים את הוצאות ההוצאה לאור של המאמר. מחיר פרסומו של מאמר בגישה פתוחה על פי מודל זה נע בין 2000 – 3000 דולר.בתחום מדעי הרוח, הרבה מהפרסומים הם ספרים ולא מאמרים. ועלות הפרסום של ספר גבוהה הרבה יותר ממחיר הפרסום של מאמר, ועשויה לנוע בין 15,140 דולר ל- 129,909 דולר לספר. מכאן מובן הקושי ביישומו של המודל.
למרות אתגרים אלה, אנו עדים להתפתחות מתמשכת בפרסומים בגישה פתוחה גם בתחום מדעי הרוח.
עידוד החוקרים והיזמות בתחום הן של אגודות מקצועיות כגון Modern Language Association ובעיקר של גופי מימון כגון: Andrew W. Mellon Foundation בניו יורק ו- HEFCE באנגליה.
גם אם נראה קצת לא צפוי, גם Wellcome Trust שמזוהה עם מדעים הוא תומך נלהב של פרסום ספרים בגישה פתוחה, ומממן מחקרים משותפים לתחומי הרפואה והרוח. הוא אחד מגופי המימון המעטים שמתעקשים על כך שכול התפוקה המחקרית תהיה בגישה פתוחה והוא משלם את הוצאות ההוצאה לאור של ספרים למחקרים שהוא מממן.
אך ההתקדמות בתחום היא לא רק מעלה – מטה. אחד המודלים המתפתחים הוא מודל השיתוף או דמי החברות/מנוי – על פיו מספר לא מבוטל של ספריות משתתפות בעלות ההוצאה לאור של ספרים בגישה פתוחה לטובת הכלל. אחת היזמות הידועות והגדולות ביותר למונוגרפיות על פי מודל זה בתחום מדעי הרוח והחברה הוא Knowledge Unlatched עם 343 ספרים בגישה פתוחה בשנת 2016 ומארח של ספרים נוספים שנגישים מכבר בפלטפורמות Directory of Open Access Books ו- OAPEN.
מן הראוי לציין, שמודל כלכלי זה של שיתוף ותמיכה כספית מבוזרת מיושמת במדעי הרוח גם בתחום ההוצאה לאור של כתבי עת, והדוגמה הטובה לכך היא Open Library of Humanities שמושתתת על מודל זה. ביוזמה זו 220 ספריות מרחבי העולם משלמות מעין מנוי ל- Open Library of Humanities ובכך מבטיחות גישה חופשית לכלל.
יזמות אלה מקדמות את הגישה הפתוחה גם בתחום מדעי הרוח, שאמנם אינן תורמות לחקר הסרטן או פיתוח טלסקופים, אבל מסייעות לנו להבין את התופעות שמייחדת אותנו כבני אדם. החשיבות של גישה פתוחה למחקר זה רבה שכן, איזו תועלת יש במחקר על האדם אם בני האדם אינם יכולים לקרוא אותו ?