המרת כתבי עת מדעיים לכתבי עת בגישה פתוחה – דו"ח מקיף

dashHarvard Library Office for Scholarly Communication -OSC  פירסם  בראשית אוגוסט  2016 סקירת  מקיפה בנושא המרת כתבי עת בתשלום  לכתבי עת בגישה פתוחה. הסקירה, בת 224 עמודים,  התבססה על ספרות שהתפרסמה, ספרות אפורה כגון פוסטים בבלוגים והצהרות עתונות, וראיונות עם מומחים מתעשית המו"לות .

הסקירה מתמקדת  בהמרה של כתבי עת קיימים לכתבי עת בגישה פתוחה ולא בהשקתם של כתבי עת חדשים בגישה פתוחה.הסקירה עוסקת לא רק בשאלה מדוע  אלא גם כיצד. כמו כן דנה בתוצאות ההמרה בהיבטים השונים – קריאה, איכות, אימפקט וההיבט הפיננסי. הסקירה מזהה 15 תסריטים שונים של המרת כתבי עת 10 שמימונם מושתת  על APC ו-5 אחרים שמושתתים על מימון ממקורות אחרים. כמו כן היא כוללת דוגמאות, ומעריכה נקודות תורפה וחוזקה.  הסקירה מציגה תמונה כוללת על האופציות הקיימות, והפרקטיקה הטובה ביותר להמרה.

מן הראוי לציין שהתמקדות הסקירה בהמרה ולא בהשקתם של כתבי עת חדשים בגישה פתוחה  הינה מכמה סיבות :

  • קיימים מדריכים לא מעטים על השקתם של כתבי עת חדשים בגישה פתוחה, לא כן המצב ביחס להמרת כתבי עת לגישה פתוחה,
  •  ההמרה של כתבי עת בתשלום לגישה פתוחה חוסכת לספריות כסף,  שהיא מטרה משנית חשובה. כול  כתב עת בתשלום שהומר לכתב עת בגישה פתוחה  מאפשר את הורדת המקביל עליו מנויה הספרייה  מתקציב הספרייה ומאפשר הקצאת  משאבים  למטרה אחרת.
  •  סיבה נוספת היא שלכתבי העת המומרים כבר יש מוניטין, שלא ככתב עת חדש.

מסקנתו העיקרית של הדו"ח היא שלא כול המרה הייתה הצלחה,  ולא כול ההמרות המוצלחות בסינריו אחד היו מצליחות בסינריו אחר, אבל היו הצלחות בכול סינריו ובכול תחום מחקר.

הדו"ח כולל מוסף מיוחד של כתבי העת המומרים שמוזכרים בו.

מטרתו העיקרית של הדו"ח הוא לסייע למו"לים של כתבי עת במנוי לחשוב על מעבר לגישה פתוחה.

עדכונים עתידיים של הפרויקט אפשר למצוא בכתובת:
https://osc.hul.harvard.edu/programs/journal-flipping/

הדוח המלא

 

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה גישה פתוחה, כללי, כתבי עת. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s