מדי שנה ממשלות בעולם פותחות את המידע הממשלתי לציבור ומספר האתרים של מידע ממשלתי פתוח גדל. נתונים פתוחים מוגדרים כנתונים שחופשיים לגישה, לשימוש, לשינוי ולשיתוף על ידי כול אחד ולכול מטרה שהיא.
ממשלות רבות מביעות מחויבות לפתוח את המידע, אבל לא ברור עד כמה מחויבות זו מולאה, מהי כמות המידע שמפורסם, איזה מידע הוא ובאיזה פורמט הוא מפורסם, איזה ארצות מתקדמות בתחום ואיזה מתמהמהות מאחור.
Global Open Data Index , שאוסף ומציג מידע על מצב הנתונים הממשלתיים הפתוחים בעולם, בא לספק את התשובות. אינדקס זה נועד לעקוב ולמדוד האם המידע הממשלתי הפתוח פורסם באופן נגיש לאזרחים ולתקשורת. הנגשת המידע באופן ברור חשובה שכן, אם ממשלה מסוימת פרסמה מידע אך הוא אינו ברור לציבור, ואינו ניתן לאיתור באמצעות חיפוש פשוט, הוא לא משיג את מטרתו וקל להתעלם ממנו.
האינדקס, שהושק ב- 2013 ביוזמת Open knowledge , ומאז מתפרסם מדי שנה, מאפשר להשוות את מצב הפתיחות של המידע הממשלתי במדינות השונות מנקודת מבטם של האזרחים, וללמוד על ההתקדמות בתחום מדי שנה. חשוב לציין שהאינדקס אינו מהווה הערכה רשמית ממשלתית אלא מהווה הערכה עצמאית מנקודת מבטו של האזרח. כפי שמצוין בתיאור המתודולוגיה של הפרויקט :
"The Global Open Data Index is not an official government representation of the open data offering in each country, but an independent assessment from a citizen’s perspective. It is a civil society audit of open data, and it enables government progress on open data by giving them a measurement tool and a baseline for discussion and analysis of the open data ecosystem in their country and internationally from a key user’s perspective"
האינדקס מתוחזק על ידי Open knowledge ובסיועם של מתנדבים מ- Open Knowledge Network ברחבי העולם.
מטרתו של האינדקס היא גם לאפשר לממשלות ולעוסקים בדבר להשתמש בתוצאות האינדקס כדי לראות עד כמה המידע שפורסם באמת נתפס כנגיש על ידי האזרחים והיכן יש מקום לשיפור, הוא מעודד את כול הנוגעים בדבר לשפר איכותית וכמותית את הנתונים הממשלתיים הפתוחים. מאז השקתו של האינדקס ב- 2013 מספר ממשלות ובתוכן גם רוסיה, אינדונזיה גרמניה וצרפת השתמשו באינדקס כקנה מידה להישגים ולהתקדמות שלהן בנושא הנתונים הפתוחים. האינדקס תורם גם ליצירת נורמות גלובליות לפתיחות של מידע ממשלתי ומהווה מדריך לעושי המדיניות בדבר הזדמנויות לקידום האג'נדה של מידע ממשלתי פתוח.
האינדקס כולל 15 סטים של נתונים במגוון תחומים, ביניהם נתונים שחיוניים לשקיפות ולאחריות הדיווח כגון: תוצאות בחירות, ונתונים על הוצאות הממשלה, ואחרים שקשורים לשירותים חיוניים לאזרח כגון: מפה לאומית, תעבורה, זיהום אויר ואיכות המים . המידע נאסף על ידי מומחים וחסידים לדבר מרחבי העולם ולפני פרסומו עובר תהליך בקרת איכות של מומחים. כול אחד מהסטים מוערך על פי 9 קריטריונים שעונים להגדרה של נתונים פתוחים. הציון הכולל הוא באחוזים שמהווים מדד למידת הפתיחות.
האינדקס של שנת 2015 כולל מידע על 122 מדינות. את הדירוג של המדינות מבחינת הפתיחות, כולל מידע מפורט על כול אחד מהסטים ועל פי כול אחד מהקריטריונים להערכה אפשר לראות בכתובת http://index.okfn.org/place/ . הנתונים הגולמיים ניתנים להורדה. ישראל נמצאת במקום ה- 44 בדרוג זה עם ציון פתיחות של 38%. מן הראוי לציין שאנגליה זה כמה שנים נמצאת בראש הרשימה או בסמוך לראשה. באינדקס 2015 היא נמצאת במקום שני ברשימה עם ציון פתיחות של 76%.
באתר אפשר לראות נתונים גם משנים קודמות 2013, 2014 – בהשוואה לשנים אלו ציון הפתיחות של ישראל ב- 2015 נמוך יותר מזה של שנת 2013, 2014 .
השאלה עד כמה האינדקס מהימן וכיצד הוא מחושב? תיאור המתודולוגיה באתר בא לענות על שאלות אלו.