בספרות מחקרית יש למידע גרפי/ויזואלי תפקיד חשוב, ופעמים רבות בתחומי מחקר מסוימים כגון ביולוגיה של התא, שרטוט או תיאור גרפי אחד מסכם את המאמר המחקרי כולו.
מידע גרפי/וויזואלי זה לא טופל עד כה במחקר הכמותי scientometrics/bibliometrics של הספרות המחקרית שעסק בעיקר בטקסט וציטוטים. האובייקטים הויזואליים/גרפיים לא טופלו מסיבות שונות בעיקר בגלל הקושי לנתחם . התפתחויות חדשות בתחום הלמידה החישובית והראיה הממוחשבת machine/vision learning מאפשרים מחקר מסוג זה.
במסגרת פרויקט מיוחד באוניברסיטת וושינגטון פותח אלגוריתם לחיפוש, ניתוח וסיווג האלמנטים הגרפיים בספרות מחקרית. הנתונים למחקר- כ- 8 מיליון אלמנטים ויזואליים- תרשימים, תמונות, דיאגרמות , גרפים וכו' נלקחו מ-650000 מאמרים מחקריים מ–Pubmed Central שכולל בעיקרו מאמרים מהתחום הביו-רפואי. בעתיד מתוכנן להרחיב אב טיפוס זה ולהוסיף נתונים ממקורות מידע נוספים מתחומי מחקר נוספים כגון מהמאגר הנושאי שמתמקד בפיסיקה arXiv.
האלגוריתם זיהה 5 קטגוריות של אובייקטים גרפיים : דיאגרמות, תמונות, טבלאות נתונים, תרשימי נתונים ונוסחאות/משוואות.
יש לציין שאחד מממצאיו המעניינים של הפרויקט הוא המתאם החיובי בין האימפקט המדעי והשימוש במידע ויזואלי. נמצא שמאמרים עם אימפקט גבוה נוטים לכלול יותר דיאגרמות, תרשימים ותמונות. העוסקים בפרויקט מעלים 2 הסברים אפשריים לעובדה זו . האחד שהמידע הויזואלי תורם להבנת המאמר ובכך מעלה את מספר הציטוטים והאימפקט. הסבר אפשרי נוסף הוא שמאמרים בעלי אימפקט גבוה נוטים לכלול רעיונות חדשים מסובכים יותר שמצריכים שימוש בהסבר ויזואלי.
תוצאותיו של הפרויקט מבחינת מעשית למשתמש – בסיס נתונים (שבו נעשה שימוש שכולל כיום כ-8 מיליון אלמנטים גרפיים מ- Pubmed central ) ומנוע חיפוש ייעודי למידע ויזואלי זה, זמין חופשי למשתמשים. מנוע החיפוש זמין בכתובת www.viziometrics.org. אפשר לחפש בכול 5 הקטגוריות של האובייקטים הגרפיים ואפשר להגביל את החיפוש לסוג מסוים : נוסחאות/משוואות, דיאגרמות, תמונות, תרשימים טבלאות. כל אחת מתוצאות החיפוש כוללת בנוסף לאובייקט הגרפי/ויזואלי גם קישור לתקציר ולמאמר המלא. עם הרחבת מקורות המידע כפי שמתוכנן, מנוע חיפוש זה יוכל לשמש גם משתמשים מתחומי מחקר נוספים.
אין ספק שזה יהיה כלי חזק חדש שיהיו לו השלכות על האופן בו ניתן לחפש , לאחזר ולגשת למחקר מדעי. .
בנוסף לתרומת הפרויקט לאחזור מידע הוא תורם גם לניתוח ביבליומטרי וכרית נתונים במידע הויזואלי.
אפשר לומר שפרויקט מעניין זה מניח את היסוד לסוג חדש של מדע, שצוות המחקר מכנה אותו viziometrics – מדע המידע הויזואלי , שנוסף לקודמיו – bibliometris שעוסק במחקר סטטיסטי של הפרסומים ו-scientometrics מחקר שמודד את המדע.