דו"ח תוצאות מחקר בנושא תקציב הספריות – תחזיות לשנת 2016, בן 40 עמודים, פורסם במאי 2016 על ידי PCG – Publishing Communications Group של Ingenta .
שיטת המחקר הייתה סקר טלפוני שכלל 686 ספריות מוסדיות ברחבי העולם- צפון אמריקה, דרום אמריקה, אירופה, אסיה, המזרח התיכון ואפריקה. הנחקרים היו ספרנים בכירים עם ידע ושליטה בנושא תקציב הספריות.
התחזיות השונות בכלכלה הגלובלית משתקפות גם בתוצאות סקר תקציב הספריות. באופן כללי שווקים מתעוררים (emerging markets) מגדילים את ההשקעות בעוד שבשווקים בוגרים (mature markets) המצב סטטי או מראה התרחבות מצומצמת .
כך גם בעולם הספריות – שווקים בוגרים חוזים התרחבות מוגבלת – בצפון אמריקה חוזים עליה בשיעור 1% בתקציב לשנת 2016. המצב באירופה גרוע יותר ירידה ב- 0.1%.
למרות שאזורים שכוללים בעיקרם שווקים מתעוררים חוזים גידול בתקציב, שיעור הגידול הצפוי הוא בדרך כלל נמוך מבעבר. בדרום אמריקה חוזים גידול של 2.1% לעומת 5.9% בשנת 2015 , במזרח התיכון ואפריקה ממשיכים לחזות את הגידול הגבוה ביותר 4.2% אך גם הוא נמוך מבעבר -6.8% בשנת 2015. באסיה הפסיפית, שמושפעת מהשווקים המתעוררים בסין והודו והשוק היפני הבוגר, הגידול הצפוי הוא בשיעור של 2.8%
באופן כללי, בכול התקציבים צפוי גידול של 1.4%, בספריות אקדמיות קצת גבוה יותר – 1.6%. מבחינת סעיפי התקציב – התחזית לגידול בחומרים הוא 1.2% , כתבי עת בשיעור של 1.4% וספרים בשיעור של 1.3% . מן הראוי לציין שבצפון אמריקה חוזים גידול של 1.9% בתקציב לספרים ורק 0.2% גידול בתקציב לכתבי עת.
הידוק החגורה בכול הקשור לתקציב כתבי העת משמעותו שספריות תצטרכנה להתמודד עם האתגר של איזון בין צורכי המשתמשים ואפשרויות המימון. זה בא לידי ביטוי בתוכניות לביטול והוספת מנויים.
באופן כללי , הצפי הוא תוספת של 52 כתבי עת בממוצע לעומת ביטול של 75 כתבי עת . בקבוצת המדינות המתעוררות התמונה קצת שונה – הצפי הוא תוספת של 228 כתבי עת לעומת 14 ביטולים בלבד.
ההחלטות לגבי ההעדפות בתקציב מתבססות על מספר אינדיקטורים – נתוני שימוש נלקחים בחשבון על ידי 88% מהספרנים , ו-77% לוקחים בחשבון את המשובים של המשתמשים.
בסקר השנה נבדק גם השימוש בכלים לגילוי ידע מוסדיים שכוללים שירותים כגון summon . התוצאות הראו שעדיין אין שימוש נרחב בכלים אלה. בעוד ש- 76% מודעים לכלים לגילוי ידע רק 28% רכשו שירות כזה.
קיימת בדוח התייחסות גם ליִחוּדִיּוּת של הספרייה הרפואית בנושא התקציב.