פרס המדע הפתוח – ששת הפינליסטים – נתונים ביו-רפואיים בשירות החברה — שירותים, כלים ופלטפורמות

מחקרים בתחום הביו-רפואי יוצרים כמות גדולה של נתונים גולמיים.

openinsightsפרס המדע הפתוח נועד לרתום את הנתונים הגדולים בתחום הביורפואי לטובת הכלל- לספק מימון לעידוד פיתוח שירותים, כלים ופלטפורמות  שנועדו לשפר את היכולת של החוקרים לאתר, לגשת לנתונים ולהשתמש בהם ולהביא לשיתוף פעולה, שבסופו של דבר, יוביל לפיתוח כלים לטובת קהילת המחקר הגלובלית והחברה כולה.

בתחרות  הבינלאומית על הפרס שהושקה באוקטובר 2015  השתתפו  96 צוותים  מ- 45 מדינות.

pa3על ששת הפינליסטים הוכרז  ב- 9 במאי 2016 בכנס Health Datapalooza  -השביעי שנערך בוושינגטון –   כנס  שמתמקד בשחרור מידע רפואי/בריאותי   ומאפשר כינוס יחדיו של חברות, חברות הזנק, אנשי אקדמיה, סוכנויות ממשלתיות, ואנשים פרטיים  עם השימושים החדשים והאפקטיביים ביותר  של  שימוש במידע רפואי/בריאותי  לטובת החולה.

כול אחד מהפיינליסטים יקבל 80000 דולר שישמשו להמשך הפיתוח של אב הטיפוס במהלך החודשים הבאים עד מועד השלב השני של התחרות בדצמבר 2016. בדצמבר 2016 הציבור יתבקש לתת קולו  למועדפים עליו ובסופו של דבר , לאחר שיפוט נוסף של מומחים,  הזוכה  בתחרות , עליו יוצהר בפברואר 2017, יזכה בפרס של 230000  דולר, להמשך הפיתוח  של אב הטיפוס שיהפוך את הרעיון למציאות .

ששת הפינליסטים הם:

OpenAQ –  A Global Community Building the First Open, Real-Time Air Quality Data Hub for the World

black2אב טיפוס שנועד לאסוף, לרכז ולתקנן נתונים בזמן אמת על איכות האוויר.  עד כה נאספו נתונים מלמעלה מ-500 מקומות ב- 13 מדינות.. על פי ארגון הבריאות העולמי, חשיפה לזיהום אוויר אחראית  ל- 1 מתוך 8 מקרי מוות בעולם, ועדיין, נתונים על זיהום האוויר מאוחסנים באתרי ווב  שהגישה אליהם קשה והם בעלי פורמטים לא עקביים.  OpenAQ  בא לפתור את הבעיה.

NextstrainReal-Time Evolutionary Tracking for Pathogen Surveillance and Epidemiological estigation

nextמטרת הפרויקט היא לקדם שיתוף נתונים גנומיים שקשורים  לפתוגנים  ויראליים בהקדם האפשרי, כדי  ללמוד על התפשטות הוירוסים כגון זיקה, אבולה  וכו' בזמן אמת, במטרה להתערב ולעצור את התפרצות  המגיפה.

BrainboxOpen Neuroimaging Laboratory

brainboxאפליקציה/ מעבדה מקוונת שנועדה לתת לחוקרים גישה לנתוני הדמיה מוחית  כדי לקדם את המחקר בתחום ולהגיע לתובנות שקשורות להפרעות נפשיות וקוגניטיביות, תוך הפחתת מחסומים שיכולים למנוע את ניתוחם: לא יהיה צורך להוריד את הנתונים או לאחסנם, לא יהיה צורך בהתקנת תוכנה ויהיה אפשר לגיס קבוצה גדולה, מבוזרת,  של משתפי פעולה  באופן מקוון בתחום.

OpenTrialsFDA

otמטרתו של הפרויקט היא להגדיל את  הנגישות, הנראות והאפשרות לעשות שימוש חוזר במידע תרופתי, שמפרסם מנהל המזון והתרופות האמריקאי, שכולל לעתים גם ניסויים קליניים שלא פורסמו קודם.

למרות חשיבותו הרבה של מידע זה הוא לרוב קשה לגישה, לאיסוף ולחיפוש.   OpenTrialsFDA הוא מאמץ לבנות מנשק וובי ידידותי שיאפשר לכול גישה לנתונים ו- APIs שיאפשרו לפלטפורמות צד שלישי לחפש בנתונים ולהציג את המידע, ובכך למקסם את הנראות והאימפקט.

NeuroArchFruit Fly Brain Observatory

flysהבנת פעילות המוח האנושי כדי לסייע בטיפול  בהפרעות נפשיות וניורולוגיות מהוות את אחד האתגרים הגדולים במדעי המוח. במסגרת המאמצים .למפות את המוח האנושי כולו,  מטרה קרובת טווח יותר שיכולה לסייע במלאכה היא מיפוי מוח קטן יותר דוגמת זה של זבוב הפירות fruit fly שכולל למעלה מ-70% של הגנים שמעורבים בהפרעות  המוח האנושי.  פרויקט זה  יפתח פלטפורמה בשם NeuroArch  לאחסון וגישה למידע על המוח של זבוב הפירות כולל מיקום, צורה והקישוריות של כול נירון. מידע זה שמרוכז במקום אחד  יכול לאפשר יצירת סימולציה של מוח זבוב הפירות ותאפשר לדעת מה קורה כאשר חלים שינויים שמקורם בגנטיקה או בתרופות.

MyGene2Accelerating Gene Discovery with Radically Open Data Sharing

mygenesמחלות נדירות אינן כה נדירות כפי שחושבים. על פי הערכות למעלה מ-6000 מחלות נדירות ידועות פוגעות בקרוב ל- 25 מיליון אנשים בארה"בוברחבי העולם למעלה מ- 350 מיליון חולים במחלות נדירות . ללמעלה מ- 70% מהמשפחות שנבדקו גנטית/קלינית אין אבחנה  בדבר מחלה נדירה חשודה.

אתר בשם MyGene2    מהווה מקום למשפחות ולקלינאים לשתף מידע רפואי ומידע גנטי על מחלות נדירות כאמצעי לקידום האבחון והגילוי של מצבים נדירים והגנים שגורמים לכך.  למעלה ממאה  משפחות העלו פרופילים לאתר מאז השקתו , לפני בערך כחודשיים ורבים מתכוננים לעשות זאת במטרה למצוא מענה לבעיתם.

ששת פרויקטים אלה הם רק כמה דוגמאות עד כמה המדע יכול להתקדם, לטובת החברה כולה, הודות לשימוש בנתונים פתוחים .

 

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה science 2.0, גישה פתוחה, כללי, כנסים, מדע פתוח, נתונים גדולים, נתונים מדעיים פתוחים. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s