אוליגופול המו"לים ומשבר הספריות

כתבה מעניינת  שמתארת את ההתמודדות של ספריות אקדמיות בקנדה עם עלית המחירים של המנויים בעיקר לכתבי עת אלקטרוניים משקפת כנראה את המצב הקיים בעולם בתחום זה

מהכתבה עולה שספריות נאלצות לבטל כתבי עת בשל בעיות תקציביות, אחרות מתמודדות עם המצב על ידי  קיצוץ בתקציב  הסגל וספרים אלקטרוניים.

ארגון ספריות המחקר בקנדה הגדיר את המצב כמשבר. עלות כתבי העת עלתה ב- 25% בארבע השנים האחרונות  בעוד שתקציב רוב הספריות נותר קבוע או אפילו הצטמצם. המצב מחמיר עם נפילת ערך הדולר.

לאור המצב , נטען על ידי הארגון שהגיע העת של הספריות להביע מחאה בפני המו"לים על מערכת  התמחור של כתבי העת  כדברי  Susan Haigh,  מנהלת  בפועל של הארגון:

"there is a point where it's important for the academic libraries to push back to the publishers, to say this is an unsupportable, unsustainable pricing system."

Vincent Larivière  חוקר באוניברסיטת מונטריאול ערך מחקר מקיף על מערכת המולות של כתבי העת האקדמיים. הוא טוען שהמו"לים האקדמיים הם אוליגופול  – זאת לאור המצב שהשליטה ב- 50% מהמאמרים האקדמיים נמצאת בידי 5 מו"לים גדולים.

ecהרווח השולי של המו"לים מגיע ל- 40% מאחר שהמחברים של המאמרים אינם מקבלים תשלום והעלות של שעתוק כתבי עת אלקטרונים היא אפסית.

ב- 25 השנים האחרונות מחירי כתבי העת המדעיים גדלו ב- 400 אחוזים  בעוד שהאינפלציה הסתכמה ב- 100%.

המולים מבינים היטב את  התלות של האקדמיה בכתבי העת  שבשליטתם. תלות שנובעת לא רק מהצורך בגישה לכתבי העת לצורך מחקר אלא גם מהצורך לפרסום ולקידום.  בשנים האחרונות מו"לים החלו למכור  כתבי עת בחבילות מסיביות שכוללות גם כתבי  עת שלא בשימוש.

לאור מצב זה  לא קשה להזדהות עם דבריה של Susan Haigh כפי שצוטטו לעיל שהגיע העת למחות בפני המו"לים על מערכת התמחור.

לכתבה

אודות information-world

ד"ר יפה אהרוני , מידענית
פוסט זה פורסם בקטגוריה כתבי עת, מחדשות המו"לים, מעולם הספריות. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s