ספרות מדעית ובתוכה ספרות מדעית פתוחה היא עיקרו של המדע.
היום הספרות המדעית מפוזרת באלפי אתרים שונים מצב שמקשה על המחקר. לדוגמה: נניח שאנו מעוניינים לאתר את כול המאמרים שנכתב בנושא הוירוס Zika בשנת 2015. אנו יכולים למצוא מאמרים בנושא אם נחפש בשירותי חיפוש כגון Google Scholar או Pubmed Central אבל לא נוכל לדעת בוודאות שהקפנו את כול החומר שנכתב בנושא.
Paperity Central שם לו למטרה לפתור בעיתיות זו על ידי יצירת קטלוג מרכזי של כול הספרות המדעית . קטלוג שלם, קוֹנְסִיסְטֶנְטִי ומקיף . מאמר מעניין שהתפרסם ב- 14 במאי 2016 מתאר את הפרויקט.
Paperity Central יכלול את כול הספרות המדעית חדשה ומהעבר מכול העולם ומכול השפות. הוא יתמקד בעיקר בחומרים בגישה פתוחה כדי לאפשר גישה עד כמה שאפשר לטקסט המלא. במקרים אחרים לספרות סגורה הוא יספק רשומות ביבליוגרפיות.
ארגון החומר יהיה ברור , קל לדפדוף וחיפוש עם הפלה של רשומות כפולות, ומזהים ו-URLs קבועים.
כול פריט ילווה במידע-על עשיר ואוביקטים קרובים. הטקסט המלא יסופק ישירות מהמאגר/קטלוג או כקישורים למקורות חיצוניים אם מסיבות טכניות או משפטיות לא יכללו במאגר.
הקטלוג יהווה אגרגטור של כול הספרות הפתוחה בשני המסלולים – הירוק והזהב. כמו כן יהיה בעל מאפיינים של ויקי , בו משתמשים יוכלו להוסיף רשומות לאלו שקיימות, לערוך מידע-על, קישורים לטקסטי המלא או לאוביקטים חיצוניים. על פי הערכה 90% מהרשומות תתווספנה למאגר/קטלוג באופן אוטומטי ו- 10% תווצרנה ידנית.
Paperity Central יהווה למעשה אינטגרציה של מקורות שונים למדע פתוח שקיימים היום כגון github ליישומים ושירותים נוספים, figshare לסטים של נתונים, myExperiment לתרשימי זרימה, ORCID -לפרופילים של מחברים ו- Publons בכול הקשור לשיפוט מאמרים.
הנתונים שיצטברו ב- Paperity Central יהיו זמינים ליישומים חיצוניים באמצעות APIs.
קטלוג מאוחד זה יהווה הרחבה לאב טיפוס שקיים היום – Paperity שהוא אגרגטור רב תחומי של כתבי עת במסלול הזהב של הגישה הפתוחה, וכתבי עת היברידים. נכון להיום על פי מה שכתוב באתר , Paperity כולל 938686 מאמרים מ- 2589 כתבי עת. באתר יש אפשרות של חיפוש בכול המאגר, ודפדוף על פי כתבי עת ומאמרים שנוספו לאחרונה.
הפרויקט Paperity Central מועמד ל-Open Science Prize ואם אכן יזכה במענק הוא ירחיב את Paperity במאפיינים עיקריים חשובים- אַגְרֶגַצְיָה גם של המסלול הירוק בגישה הפתוחה, הוויקי, וה- APIs.
מן הראוי לציין שמספר לא מבוטל של אוניברסיטאות וספריות הביעו רצונם להשתתף בפרויקט הפיילוט.
תועלת רבה מפרויקט זה יכולה לצמוח בעיקר למחקר הביורפואי שמהווה למעלה מ- 80% מהתכנים ב- Paperity
הפרויקט חדשני באופיו. אמנם קיימים היום מספר כלים קרובים שמנסים להשיג מטרות דומות כגון : מאגרים נושאיים : PubMed Central, arXiv, RePEc, אגרגטורים של מאגרים מוסדיים – SHARE, BASE, OpenAIRE, CORE, OneRepo, מדריכים- DOAJ , מנועי חיפוש- Google Scholar , רשתות חברתיות – Academia.edu, ResearchGate, Mendeley. אבל עדיין הם מצומצמים ביחס למה ל- Paperity Central מתכוון להיות . כמו כן הם חסרים את מאפיין הוויקי.
מן הראוי לציין שהצוות המפתח של Paperity Central הוא אותו הצוות שפיתח את Paperity . והישגיו של Paperity עד כה שנמנו לעיל, מעידים על יכולות הפיתוח שלו ועל עתידו המבטיח של הפרויקט הגדול – Paperity Central.